Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiodonderdag, 7 juli 2016

DNA bevestigt: er zit een boom in de Bosberg
Appelscha - De drie enorme eikentakken die uit de Bosberg in Appelscha steken zijn van één en dezelfde boom. Dat vermoeden bestond al enige maanden, maar DNA-onderzoek heeft dat nu met zekerheid uitgewezen, meldt bomendeskundige Jan-Bouke Sijtsma van Boom-KCB uit Nijeberkoop.
Het gaat om een reusachtige ondergrondse eik die - op basis van jaarringen - door Sijtsma op minstens vierhonderd jaar oud wordt geschat. Hij kan echter nog ouder zijn. ,,Dennis Worst van de Fryske Akademy heeft kaarten gevonden van meer dan vijfhonderd jaar oud, waarop op die plek een eik wordt aangegeven."
Ooststellingwerf was van plan de drie takken op de Bosberg te kappen, omdat de gemeente dacht dat het om drie afzonderlijke bomen ging. Op de Bosberg, het hoogste punt van Fryslân, wordt een ruim honderd jaar oude uitkijktoren vervangen door een nieuw exemplaar. Die zou eigenlijk op de plek van de 'drie eiken’ die rond de oude toren stonden komen, maar is nu iets verplaatst.
Dat de eik niet is gekapt is te danken aan de Historische Vereniging Appelscha. Vrijwilligers van de vereniging vertelden al jaren - als een soort overleveringsverhaal - dat de boomstammen voor de uitkijktoren eigenlijk samen de kruin van een eeuwenoude eik vormen. Toen ze van de kapvergunning hoorden, maakten ze bezwaar. Samen met de gemeente lieten ze het waarheidsgehalte van de oude legende onderzoeken. In maart bleek na onderzoek van Sijtsma al dat de takken zeer waarschijnlijk van een en dezelfde boom zijn. Het zou om een dertig meter lange boom gaan, waarvan drie takken zeven meter uit de 27 meter hoge Bosberg steken.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 7 juli

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties