Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Regiodinsdag, 5 juli 2016

Kritiek op zorg verpleeghuizen niet terecht
Drachten - ,,De Nederlandse zorg is over het algemeen gewoon goed." Zorgbestuurder Anke Huizenga van ZuidOostZorg heeft weinig op met politici die roepen geschokt te zijn en meteen zwaaien met Kamervragen naar aanleiding van een rapport voor de Inspectie. ,,Dat doet geen recht aan de praktijk."
Naar aanleiding van negatieve berichten over verpleeghuizen besloot de Inspectie twee jaar geleden om extra te controleren bij 150 verpleeghuisinstellingen. Ook twee locaties van ZuidOostZorg werden onder de loep genomen. ,,In Neibertilla in Drachten hebben we huisartsenbedden. Voor de Inspectie was dat iets nieuws en daarom aanleiding om op de stoep te staan. Ik weet het nog goed. Dat was in 2014, twee dagen voor Kerst." Ook in Lijtehiem in Ureterp, waar huisartsen de eindverantwoordelijkheid dragen voor de cliŽnten, nam de Inspectie een kijkje.
De Inspectie was tevreden over kwaliteit van de (basis)zorg bij ZuidOostZorg. Vijftig andere verpleeghuizen kregen geen 'okť-stempelī. In veel gevallen gaat het om protocollen die niet goed zijn nageleefd. ,,In sommige gevallen heb je het dan over een handtekening die ergens ontbreekt", weet Huizenga. Over elf verpleeghuizen heeft de Inspectie wel serieuze zorgen. Nog eens 38 verpleeghuizen doen het ook niet goed genoeg en blijven onder scherp toezicht staan Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maakt vandaag bekend welke verpleeghuisinstellingen onder de maat presteren.
Huizenga vindt dat de uitspraken van Kamerleden de sector in een kwaad daglicht stellen. ,,Nederland telt ongeveer twaalfhonderd verpleeghuizen. Waar heb je het over als er elf niet goed presteren? Over het algemeen is de zorg in Nederland goed. En wat je ook doet, er zijn altijd uitzonderingen."
Lees verder in het Friesch Dagblad van 5 juli 2016

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties