Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Achtergronddinsdag, 5 juli 2016

Kunst, wetenschap en de wadden
Het is the day after Oerol als ik dit schrijf. Tien dagen lang ontmoetten kunst, natuur en wetenschap elkaar op Terschelling. Terwijl de rest van Nederland kon pootjebaden in het regenwater scheen op Terschelling de zon. Er werd gedanst bij eb en een recordaantal kaarten (135.000) gekocht voor voornamelijk nieuw werk van nog onbekende (theater)makers. Daarmee bevestigde Oerol zijn naam als groots locatietheater festival voor een avontuurlijk publiek.
Belangrijker nog dan het aantal bezoekers, was de kwaliteit van de ontmoeting; het lijkt wel of hoe grimmiger de wereld wordt hoe saamhoriger en opener het publiek op Oerol. Behalve theater en muziek werden ook de Oerol-colleges met wetenschappers en kunstenaars - een samenwerking met de Waddenacademie - druk bezocht.
De Amerikaanse kunstenares Sarah Cameron Sunde stond met publiek een getijdencyclus van dertien uren in de Waddenzee als volgende hoofdstuk in haar project over eb en vloed dat ze over de hele wereld uitvoert. Op het onderzoeksschip Navicula van het NIOZ kreeg je een kijkje in het leven van een waddenonderzoeker en maakte je kennis met de interpretatie van vijf kunstenaars over het onderzoek naar vijf waddentrekvogels in het METAWAD-project. En ook het weidevogelproject Polderpracht van de Vogelbescherming gaf inspiratie voor twee kunstprojecten in boerenschuren; van een tempel voor een enorme grutto van mest tot film-installatie Wrongel die mij deed beseffen dat de soort kaas die ik koop in de supermarkt van invloed is op de weidevogelstand.
Oerol brengt niet alleen verbeelding maar ook keiharde euro´s en banen. Met vijftigduizend bezoekers die gemiddeld zeshonderd euro per persoon besteden aan (boot)reis, fiets, eten, drinken en overnachten brengt Oerol een lokale economische impuls teweeg van dertig miljoen euro per jaar. Daarnaast geeft een fors deel van het publiek aan via Oerol kennisgemaakt te hebben met Terschelling en daardoor buiten de festivalperiode het eiland nogmaals te willen bezoeken. Waardevolle herhaalbezoekers dus. De onderzochte mediawaarde van Oerol bedraagt met live televisie en artikelen in de regionale tot internationale pers ruim 3,5 miljoen euro.
Hart en hoofd
Vorige maand schreef Hans Revier op deze plek over de complexe relatie tussen toerist en het waddengebied. Dat van een inspirerende emotionele binding van de bezoeker met de waarden die de Waddenzee doen kwalificeren als Werelderfgoed nog lang niet altijd sprake is. Als Oerol 2016 mij iets heeft laten ervaren, is het wel dat kunst, natuur en wetenschap in samenhang in staat zijn te raken, in hart en hoofd. En wat wil nu het geval, Oerol-oprichter Joop Mulder is aan het pionieren met de ontwikkeling van een cultuurnatuurroute langs de Nederlandse waddenkust, ook aan de vaste wal kant dus.
Projecten die Oerol als laboratorium gebruiken in de ontwikkelfase maar elders in het waddengebied definitief hun plek vinden; Sense of Place heet dat initiatief. Vanaf 2018 ontstaat er een ketting van blijvende landschappelijke Sense of Place-projecten. Van een kwelder in de vorm van een Mondriaan-schilderij of een eb- en vloedinstallatie die als een lotusbloem om je heen open en dicht gaat bij hoog en laag water. Cultuurnatuurprojecten die het verhaal van het landschap of van de mensen die er wonen markeren. Dat is niet alleen van grote schoonheid en natuureducatieve waarde maar ook een kans voor onderscheidend cultuurtoerisme in het Noorden en daarmee een tegenwicht voor de krimp in de regio.
Het succes van zo´n pioniersproject als Sense of Place hangt af van het lef van vele samenwerkingspartners om aan boord te komen, inhoudelijk en financieel. Gebaseerd op de zeer succesvolle culturele en economische impact van Oerol zou ik zeggen: volg Joop. Naast een inspirerende visie op cultuur en natuur is Sense of Place een slimme investering en enorme kans voor het waddengebied.
Marelie van Rongen is algemeen directeur Terschellings Oerol Festiva. lDit artikel kwam tot stand op initiatief van de Waddenacademie

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

achtergrond
Familieberichten
Advertenties