Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiomaandag, 4 juli 2016

Oude stoomgemalen zijn vaak sieraden
Earnewâld - ,,Hier begon mijn fascinatie voor gemalen. Dit gemaal bediende ik", zegt Sieb Kinderman (75), terwijl hij een foto aanwijst van gemaal Zwartebroekpolder vlakbij Műnein. Kinderman struint door een gang van het Fries Landbouwmuseum in Earnewâld, waar een expositie hangt met foto’s van allerlei gemalen in Fryslân die hij de afgelopen anderhalf jaar maakte.
De foto van het gemaal bij Műnein is voor Kinderman het meest bijzonder. ,,Dit gemaal zat vlakbij de boerderij van mijn vader, waar hij in 1933 boer werd. Als jongetje moest ik dat soms ‘s avonds al bedienen. Toen ik later met mijn vrouw Lucie de boerderij overnam, moest ik het gemaal elke avond rond half tien uitzetten. Lucie vulde dan intussen de boiler in huis. Als ik weer thuiskwam, waren we allebei klaar voor de nacht." Volgens Kinderman was de bediening van het gemaal best een gevaarlijk klusje. ,,Je moest er erg omdenken dat je niet in de 'útskoat’ viel. Daar stroomt het water weer uit het gemaal. Als je daarin zou vallen, viel je geheid met je hoofd op het beton, onder water."
Kinderman kijkt verder naar de andere van de 32 foto’s in de gang. Naast elke foto hangt een korte toelichting bij het gemaal ,,Wat hebben ze er iets moois van gemaakt. Kijk daar, dat is één van mijn allermooiste foto’s."
Lees het hele verhaal in het Friesch Dagblad van 4 juli

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties