Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Sportwoensdag, 29 juni 2016

Ten Rouwelaar en het geheim van een penaltykiller
Door Daan Rieken
Met het afscheid van Jelle ten Rouwelaar verloor het Nederlandse voetbal deze zomer een penaltykiller. De Jouster (35) stopte meer dan een derde van alle strafschoppen die hij tegen kreeg. Nu zijn actieve carrière voorbij is, geeft hij zijn geheim prijs. Keepers op het EK in Frankrijk, leest u mee?
Dat voormalig NAC-keeper Ten Rouwelaar een boekje bijhield met alle strafschoppen die hij op tv voorbij zag komen, was sinds het WK 2014 geen geheim meer. Toch verklaarde dat naar zijn zeggen maar deels waarom hij in zijn loopbaan zoveel penalty's keerde. Nu de Jouster bij NAC deze zomer het shirt van doelman voor dat van keeperstrainer heeft verruild, wil hij verder in zijn keuken laten kijken. Wat blijkt: doelmannen die in de kwartfinales van het EK een strafschoppenserie in hun voordeel willen beslissen, moeten vooral letten op één term: 'voorkeurshoek'.
Om de voorkeurshoek van de strafschoppennemer bij de tegenstander te bepalen, bereidde Ten Rouwelaar zich gedurende zijn bijna achttienjarige betaaldvoetbalcarrière iedere week minutieus voor. ,,Drie factoren zijn belangrijk bij zo'n analyse: wat voor soort speler is het, op welk moment in de wedstrijd heeft hij eerdere strafschoppen genomen én waar schiet hij dan? Heb je daar kennis van dan verhoog je als keeper je pakkans. Een goede voorbereiding is beter dan afwisselend naar links en naar rechts te duiken. Ik hield ook echt niet alles tegen, maar er zijn momenten geweest dat we in slotfases van een wedstrijd een penalty tegen kregen en ik het 100 procent zeker wist: deze stop ik."
Toch - Meer lezen? Koop het Friesch Dagblad van vandaag of bekijk onze e-paper op www.deibled.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties