Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiodinsdag, 28 juni 2016

Fryslân wil af van de ´sjoemelstroom´
Leeuwarden - De provincie Fryslân en Friese gemeenten willen groenere energie inkopen. Ook als dat meer kost. Dat zegt Arie Aalberts, voorzitter van de Stichting Openbare Verlichting Friesland (OVF) die de energie voor de provincie en de meeste Friese gemeenten inkoopt en het beheer en onderhoud van de openbare verlichting regelt.
Er is een commissie in het leven geroepen die een groenere inkoop onderzoekt. Volgens Aalbers zijn de meeste gemeenten en de provincie bereid meer te betalen voor die stroom. Vorig jaar meldde het Friesch Dagblad dat de provincie en gemeenten grijze stroom vergroenen door de aankoop van Garanties van Oorsprong (GvO´s) van IJslandse energie uit waterkracht en aardwarmte.
Volgens de regels wordt dat aangemerkt als groene energie maar staat het ook bekend als sjoemelstroom. Door de keuze voor goedkope IJslandse GvO´s in plaats van duurdere GvO´s, van bijvoorbeeld Nederlandse windenergie, gebruikt een gemeente of provincie naar de letter wel duurzame energie maar stimuleert ze daarmee niet de productie van duurzame energie in eigen land.
Voor het volgende inkooptraject, dat volgend jaar start, zal worden gekozen voor beter gegarandeerde groene stroom.
Lees verder in het Friesch Dagblad van 28 juni 2016

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties