Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Hoofdartikelmaandag, 27 juni 2016

Er staat veel op het spel voor Nederland
Vorige week werd een beetje lacherig gedaan over de mogelijkheid van een Nexit, het uittreden van Nederland uit Europa. Het lacherige is verdwenen. Er kan geen misverstand over bestaan: de mogelijkheid van een referendum in Nederland over uittreding wordt een belangrijk, zo niet het belangrijkste, onderwerp van de verkiezingsstrijd in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. En, als gevolg daarvan, wordt het thema wellicht onderwerp van gesprek in de coalitiebesprekingen.
Dat laatste geldt als Wilders onverhoopt wordt betrokken bij de vorming van een regering. De kans daarop lijkt nu niet zo groot. Wilders bereikt in peilingen de hoogste plaats, maar de partijen van het midden: VVD, PvdA, CDA, D66 en ChristenUnie zullen er alles aan doen om te voorkomen dat er een kabinet komt met Wilders aan boord.
Met de wetenschap van nu zal die poging slagen. Maar voordat het zo ver is, zal Wilders er alles aan doen om zijn opvattingen over Europa uit te stralen, in alle richtingen. Op zijn welbekende manier zal hij de gevestigde partijen geselen over de effecten van hun Europa-beleid. Wilders weet zich gesteund door veel Nederlanders. Die koppelen hun grote zorg, het immigratiebeleid, aan Europa. Wilders is daarin hun leidsman. Dat het beperkte Europese immigrantenbeleid erger voorkomt, vertelt Wilders er niet bij. Zijn volgers, van wie velen de immigranten als crimineel, verkrachter of dief zien, bedenken het niet.
Onder de immigranten zijn wolven in schaapskleren. Maar de beste manier om te voorkomen dat die binnenkomen, is Europees beleid.
Afgelopen vrijdag zei premier Rutte dat Nederlanders na het vertrek van de Britten niet moeten denken dat ze recht hebben op een volksraadpleging zoals in het Verenigd Koninkrijk. De mogelijkheden daarvoor zijn niet realistisch. Een mogelijkheid zou zijn om via een initiatiefwet zo’n raadpleging af te dwingen, maar dat lukt niet in de Tweede Kamer.
Maar straks draait Wilders met zijn belofte dat als hij het voor het zeggen krijgt, Nederland het Britse voorbeeld volgt, aan de knoppen in de verkiezingsstrijd. Hij bepaalt de agenda, ook voor de andere politieke partijen. Die beraden zich op de meest kansrijke strategie om te voorkomen dat Wilders met zijn Europa-standpunt de verkiezingen kaapt. Rutte van de VVD, Buma van het CDA, Samsom van de PvdA, alle politieke voorlieden bedenken hoe ze - ook in gemeenschappelijkheid - het anti-Europees klimaat dat Wilders aanwakkert, onschadelijk kunnen maken. Inclusief zijn pleidooi om de gulden en de Duitse mark weer in te voeren.
Die taak zal niet meevallen. Er moet meer gebeuren dan trots verwijzen naar het beleid van Timmermans van de Europese Commissie om de regeldruk te verminderen waardoor Brusselse ambtenaren minder werk hebben. De gevestigde politiek zal bijvoorbeeld moeten uitleggen aan die grote groep gepensioneerden dat hun uitkering daalt als effect van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De extreem lage rente die dat beleid bewerkt is goed voor de economie van zuidelijke landen, maar de gepensioneerden voelen de effecten daarvan in hun portemonnee.
Er staat, kortom, veel op het spel, ook in Nederland.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties