Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiovrijdag, 24 juni 2016

Politiek laat Belvédère niet omvallen
Oranjewoud - De Heerenveense politiek laat Museum Belvédère in Oranjewoud niet ten onder gaan. Dat hebben de raadsfracties gisteravond uitgesproken, onder meer in een motie die breed werd gesteund. Onderzoek moet eerst uitwijzen welke bedrijfskundige oorzaken ten grondslag liggen aan het exploitatietekort, vinden de meeste partijen.
Museum Belvédère teert al enkele jaren in op zijn reserves en dreigt om te vallen als de overheid niet te hulp schiet. Directeur-conservator Han Steenbruggen zegt al een tijd in gesprek te zijn met gemeente en provincie over de financiële zorgen. ,,We zijn goed in het op orde houden van ons fondsen- en donateurenbestand, maar door de crisis is dat sinds 2009 steeds moeilijker."
Het door wijlen Thom Mercuur gestichte museum voor moderne en hedendaagse kunst is in 2004 geopend door koningin Beatrix. Het museum draait tot nu toe zonder subsidie van gemeente en provincie. Steenbruggen wil in dit stadium niet zeggen hoe groot de jaarlijkse tekorten zijn en hoeveel subsidie er nodig is. In de wandelgangen wordt gezegd dat er elk jaar anderhalf tot twee ton bij zou moeten. ,,Als dat zo doorgaat, halen we 2018 niet en houdt Museum Belvédère op te bestaan. Dat zou jammer zijn, want de bezoekersaantallen blijven op orde."
De gemeente Heerenveen heeft al aangegeven dat Museum Belvédère vanaf 2018 mee kan delen in de gemeentelijke cultuursubsidie die nu nog hoofdzakelijk wordt verdeeld tussen de bibliotheek, het Posthuis Theater, muziekschool Ateliers Majeur en Museum Heerenveen. De nieuwe verdeling wordt in december vastgesteld. ,,Tot 2018 is er een tijdelijk noodverband nodig, dat krijgen ze. Die zekerheid heeft het museum nu", zegt Pieter van der Mark van D66, mede-indiener van de motie.
Verschillende fracties spraken uit dat de gemeente Heerenveen Belvédère niet ten onder zal laten gaan. ,,Maar het gaat onmiskenbaar om een bovengemeentelijk museum. De provincie zal ook wat moeten doen, maar het is ondenkbaar dat de provincie Belvédère laat zitten", verzekert Van der Mark.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties