Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiovrijdag, 24 juni 2016

Onderzoek naar misstanden Centrale As
Burgum - De provincie Fryslân gaat met hoofdaannemer Nije Daam van de bouw van de Centrale As onderzoek doen naar vermeende misstanden bij onder meer de betalingen aan uitzendwerkers. Vakbond FNV Bouw meldde gisteren dat betrokken uitzendbureaus hun werknemers meestal niet het juiste salaris betalen. Daarbij klopt de inschaling vaak niet, stelt FNV Bouw. ,,Uitzendkrachten die recht hebben op uitbetaling van reisuren, krijgen die niet."
De provincie en Nije Daam (een consortium van de bedrijven Mobilis, Friso en Van Gelder) waren tot gisteren niet geďnformeerd over het bestaan van de kwestie. ,,Met de hoofdaannemer starten wij per direct een zorgvuldig onderzoek naar wat er precies aan de hand is", zegt gedeputeerde Sietske Poepjes. ,,Wij verwachten snel resultaat."
Begin vorig jaar was er al een onderzoek naar de betaling van buitenlandse werknemers, na een melding van de FNV. Het ging toen om Duitsers, Polen en Hongaren die door uitzendbureau Aelbers waren ingezet voor werk aan de Centrale As, de Haak om Leeuwarden en het aquaduct in de Drachtsterweg. De melding werd door de rechtbank Gelderland weerlegd in het voordeel van uitzendbureau Aelbers, memoreerde Poepjes. De provincie maakte destijds wel bekend dat er een ontoereikende arbeidsduurverrekening is geconstateerd en dat de functie-inschaling niet altijd correct verloopt.
Volgens onderzoek van vorig jaar was er destijds een interpretatieverschil tussen de uitzendorganisaties en de vakbond over de huisvesting van buitenlandse werknemers en de vergoeding voor verblijfkosten. Poepjes: ,,Naar aanleiding van die berichten wordt in het bouwoverleg sindsdien permanent gecontroleerd op het naleven van de betalingsregels. Die kwestie van arbeidsduurverrekening en functie-inschaling ging hoogstens om enkele euro’s, niet om de honderden euro’s waar FNV over sprak. Er was geen sprake van onderbetaling volgens de rechter."
Mocht na onderzoek over de nieuwe meldingen blijken dat mensen - in dit geval gaat het vooral om zzp’ers - niet goed worden betaald, dan is het volgens de gedeputeerde eerst de verantwoordelijkheid van de aannemers om daar wat aan te doen. ,,Mochten ze dat niet doen, dan treden wij op."
De FNV reageerde gisteravond vol verbazing en ongeloof op de reactie van Poepjes. De vakbond verwijst naar de uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant, waar de FNV wél grotendeels in het gelijk is gesteld in een soortgelijk kort geding tegen het bedrijf AOK. Dat bedrijf was als onderaannemer actief bij de bouw van het aquaduct in de Drachtsterweg. Maar ook bij uitzendbureau Aelbers, dat bij de rechtbank Gelderland won, zijn volgens de FNV wel degelijk misstanden geconstateerd door onderzoeksbureau VRO, dat door de provincie was ingeschakeld. ,,De provincie beloofde beterschap", meldt FNV-bestuurder Margreet Plasman. ,,Wij stellen vast dat er niets is veranderd."
Op haar beurt zegt Poepjes moeite te hebben haar emoties in bedwang te houden. ,,Er wordt nu een zootje van gemaakt. Iedereen moet een beetje rustig doen. Er wordt ronkende taal gebruikt, maar ook AOK heeft op bepaalde punten gelijk gekregen. Dat wordt weggewuifd. Dat maakt me echt heel kwaad, ik wil de waarheid boven water. En dan krijgen we dit."
<
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 24 juni 2016

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties