Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiodonderdag, 23 juni 2016

Werkstraf voor Friese bedreiger Wilders
Drachten - Een 23-jarige inwoner van Beetsterzwaag is gisteren - overeenkomstig de eis - door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur, voor het via Twitter bedreigen van PVV-voorman Geert Wilders. Als verzwarende omstandigheid is meegewogen dat de verdachte als voormalig penningmeester van de provinciale afdeling van de Jonge Democraten, de jongerenafdeling van D66, bekend moet zijn met de grondbeginselen van de democratie. ,,In Nederland leven we in een democratie", zei officier van justitie Margreet Meijer. ,,Ook Wilders is democratisch gekozen en heeft recht van spreken."
De niet op de zitting verschenen Beetsterzwaagster bedreigde Wilders op 25 februari via een direct message, een privébericht via Twitter. Wilders maakte de bedreiging zelf alsnog wereldkundig op Twitter, om aan te geven wat voor bedreigingen hij allemaal krijgt. Hij deed er ook aangifte van.
De verdachte had vanuit de woning van zijn moeder in Drachten onder meer getwitterd: 'Geert Wilders kom een keer naar Drachten. Ik schiet een kogel door je kutkop´ en 'je wordt toch wel een keer vermoord, laat mij het dan doen´.
Officier Meijer en politierechter Jan Schoemaker waren het met elkaar eens Wilders 'een redelijke vrees´ kon hebben dat hem wat zou worden aangedaan, wat nodig is voor een veroordeling. ,,Dit gebeurde in een tijd waarin de vreselijkste dingen zijn gebeurd in de wereld", memoreerde Schoemaker. Meijer sprak van een aantasting van onze democratie. Ze noemde als heel extreem voorbeeld waarin dit kan eindigen, de moord op parlementariër Jo Cox, vorige week in Groot-Brittannië. ,,We leven in een wereld waarin politici beveiligd moeten worden. Verdachte heeft aan deze kwalijke ontwikkeling bijgedragen."
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 23 juni

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties