Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiowoensdag, 22 juni 2016

Toen er een raket in de woonkamer viel, besloten we te vluchten
Joure - ,,Ik vind het moeilijk voor te stellen dat er zomaar een raket op je huis kan vallen", zegt Jelmar Smink uit havo 3 van het Bornego College in Joure. Nadat Shaza haar verhaal in haar eigen vmbo t-klas vertelde, gaf ze gisteren een gastles aan de klas van Jelmar. ,,Door haar verhaal heb ik een goed beeld gekregen van het leven van een vluchteling", zegt Bente Knoppers. ,,Het is best heftig wat ze heeft meegemaakt."
,,Ik had een geweldig leven in SyriŽ", begint Shaza terwijl ze een foto laat zien van het huis waar ze vroeger met haar ouders, broertjes en zusjes woonde. ,,We woonden in het zuidwesten, in Daraa. De omgeving was erg mooi. Je denkt misschien dat er altijd problemen waren over het geloof maar dat is niet zo. Christenen, moslims en atheÔsten gingen goed met elkaar om." Aan de hand van haar eigen fotoīs laat ze de leerlingen zien hoe haar wereld er uit zag. ,,Van dit Romeinse theater in Tadmor is inmiddels niks meer over."
Na de Arabische Lente werd de sfeer grimmiger in SyriŽ. ,,Mijn ouders gingen de straat op om tegen de dictatuur te protesteren. Ik durfde dat niet." Als reactie stuurde president Assad soldaten die terreur zaaiden in de stad. ,,Verschillende mensen werden zonder reden opgepakt. Ook mijn oom zit sinds twee maanden in de gevangenis, we weten waarom en voor hoe lang. Mijn tante mag geen contact met hem hebben."
Vlucht
Ondertussen ging het leven voor Shaza en haar gezin door tot er begin 2014 een raket in de woonkamer viel. ,,We zaten in de eetkamer en hoorden een verschrikkelijk geluid. We omhelsden elkaar. Daarna was ik er niet meer bij met mijn hoofd. Zonder reden strikte ik mijn veters wel vijf keer achter elkaar. Ik word nog steeds bang van het geluid van een vliegtuig dat laag overvliegt."
Meer vandaag in het Friesch Dagblad

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties