Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Hoofdartikelvrijdag, 17 juni 2016

Internet-criminaliteit:nieuw scenario
Wie er op is gespitst kan iedere dag iets lezen, zien of horen over het stelen van e-mailadressen, namen en wachtwoorden op internet. Over de hele wereld zijn zogeheten hackers bezig met digitale criminaliteit. De belangen zijn verschillend. Er zijn doelwitten in verband met bedrijfsgeheimen of met ontwikkeling van producten. Hackers kunnen ook proberen binnen te dringen in computers van mensen en hen pressen of chanteren om geld te storten. Er is ook digitale criminaliteit - ook wel cybercriminaliteit genoemd - op politiek/diplomatiek niveau. Onlangs werd bekend hoe waarschijnlijk Russische hackers hebben geprobeerd in te breken in bestanden van Democraten in de Verenigde Staten. Die bestanden bevatten gegevens die de Democraten hadden verzameld rondom de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Het schijnt dat de hackers er in zijn geslaagd informatie te verzamelen. De voorzitter van de Democratische Partij heeft berichten bevestigd dat Russen ook hebben geprobeerd de netwerken van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton binnen te dringen.
Er zijn hackers die netwerken kraken om aan te tonen dat de beveiliging van bijvoorbeeld bestanden met namen van ziekenhuispatiŽnten niet goed genoeg is. Zulke hackers denken een maatschappelijk doel te dienen. Er zijn talloze verschillende (internationale) voorbeelden van 'maatschappelijk hacken'. In 2013 onthulde de Amerikaan Snowden hoe de Amerikaanse inlichtingendienst NSA omvangrijke programma's heeft om wereldwijd communicatie via internet te kunnen onderscheppen.
Het fenomeen cybercriminaliteit wordt steeds belangrijker: alle sectoren van de samenleving, waaronder politieke en militaire organisaties, kunnen slachtoffer worden van hackers. Pogingen om deze vorm van crimineel gedrag te bestrijden helpen vaak slechts voor een poosje. Alle beveiligingen zijn ooit bedacht en kunnen worden 'nagedacht.'
Militaire systemen kunnen ook doelwit zijn. Als eenmaal de beveiliging is opengebroken, kunnen de gevolgen enorm zijn: wapensystemen kunnen onklaar worden gemaakt. Er zijn andere grote gevaren: kerncentrales worden bestuurd door computersystemen. Die kunnen worden gekraakt; althans niemand zal durven beweren dat de systemen nooit kunnen worden opengebroken.
Overheden en bedrijven zijn zich bewust van de enorme gevaren van cybercriminaliteit en besteden veel geld aan de bestrijding. Het Openbaar Ministerie verwacht een forse toename van deze vorm van criminaliteit. Het OM denkt dat over vijf jaar ongeveer de helft van de criminaliteit via het internet wordt uitgevoerd. De samenleving staat aan de vooravond van een trendbreuk in de misdaad. Niet alleen wat betreft het aantal misdaden, maar ook ten aanzien van de aard van cybercriminaliteit. Hacker-programma's zijn gemakkelijk te kopen en de techniek maakt het mogelijk om tegelijkertijd duizenden computers te ontregelen en ze daarna te kraken.
Onderzoek naar de mogelijke schade door cybercriminaliteit in Nederland gaf aan dat tien miljard (!) waardeschade door deze criminaliteit in Nederland niet onrealistisch is.
Ziehier een nieuw, huiveringwekkend realistisch scenario.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties