Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Regiodonderdag, 16 juni 2016

Gemeenten zetten schouders onder reanimatie
Leeuwarden - Friese gemeenten staan niet onwelwillend tegenover een (tijdelijke) samenwerking met het netwerk Fryslân Hartveilig, dat streeft naar een provinciebrede zesminutenzone voor reanimatie.
Daartoe moet er een dekkend netwerk zijn van burgerhulpverleners die kunnen reanimeren, plus voldoende automatische externe defibrillatoren (AED´s), zodat iemand die een hartaanval krijgt altijd binnen zes minuten kundige hulp heeft, waar dan ook in de provincie,
Bij de commissie Gezondheidszorg van de Veiligheidsregio Fryslân gaven de aanwezige wethouders gisteren aan dat de gemeenten zich gezamenlijk verantwoordelijk voelen voor het realiseren van zo´n netwerk. Tot nu toe wordt het netwerk vooral opgebouwd via particulier initiatief, bijvoorbeeld van dorpsbelangen.
1 procent
Erwin Duursma van de Stichting Fryslân Hartveilig schetste in de vergadering de situatie. Om een dekkend netwerk te krijgen moet minstens 1 procent van de bevolking aangesloten zijn bij het netwerk HartslagNu. Die mensen krijgen vanuit de Meldkamer in Drachten via de mobiele telefoon een oproep als in hun buurt een geval van hartstilstand heeft plaatsgevonden. Het pure cijfer 1 procent zegt overigens nog niks, het gaat erom dat die 1 procent goed verspreid is over het hele gebied.
Fryslân telt nu 6072 vrijwilligers die bij HartslagNu zijn aangesloten. Dat moeten er tienduizend tot twaalfduizend worden om een dekkende zesminutenzone te creëren. Op dit moment zijn 627 AED´s bij het netwerk aangemeld. Dat moeten er minstens negenhonderd worden.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 16 juni

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties