Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Regiowoensdag, 15 juni 2016

Schuldbeleid van gemeenten moet anders
Leeuwarden - Friese gemeenten doen veel om inwoners met problematische schulden te helpen, maar het beleid is nog te weinig gericht op gedragsverandering. Dat blijkt uit onderzoek van het Fries Sociaal Planbureau (FSP), dat gisteren is gepubliceerd.
Bijna een op de vijf Nederlandse huishoudens heeft of krijgt in zijn leven te maken met problematische schulden. Bij ongeveer 80 procent van de zorgvragen bij wijk- en gebiedsteams speelt schuldenproblematiek een rol. Sinds de invoering van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) is het de taak van gemeenten om schuldhulpverlening te bieden.
Dat is in ieders belang, want schulden kosten ook de samenleving geld. Volgens het Nibud is de samenleving al snel 100.000 euro kwijt aan een huishouden met ernstige financiŽle problemen. Bij Kredietbank Nederland stonden in het afgelopen jaar 1825 mensen voor een schuldhulpverleningstraject geregistreerd uit 21 Friese gemeenten. De gemeenten Heerenveen, Achtkarspelen en Kollumerland zijn niet meegerekend, omdat die zelf schuldhulp organiseren.
Ingesleten patronen
Onderzoek van het Nibud wijst uit dat alleen het overdragen van kennis of het aanleren van vaardigheden onvoldoende is. Het gaat vooral om gedragsverandering. Veel gedrag is gewoontegedrag op basis van onbewust ingesleten patronen. De positieve effecten van gedragsverandering zijn vaak pas op de lange termijn zichtbaar, wat het lastiger maakt om mensen hiervoor te motiveren.
Het schuldenbeleid van Friese gemeenten zou zich meer op gedragsverandering moeten richten, blijkt uit onderzoek van het FSP. Het onderzoeksbureau verzamelde informatie door beleidsstukken van Friese gemeenten te analyseren en door een kenniscafť te organiseren met betrokken beleidsmedewerkers.
,,Gemeenten zoeken naar welke interventies effectief zijn", zegt Ymkje Woudstra van het FSP. ,,Wat werkt, is persoonlijke intensieve begeleiding. De begeleider helpt om keuzes te maken. Als een cliŽnt nog maar tien euro heeft en voor de keuze staat om een treinkaartje voor een sollicitatiegesprek te kopen of avondeten, is de keuze snel gemaakt."
Meer vandaag in het Friesch Dagblad

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties