Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Geloof & Kerkwoensdag, 15 juni 2016

Van den Hende voorzitter Bisschoppenconferentie
Utrecht - Hans van den Hende (1964), bisschop van Rotterdam, is gisteren gekozen als nieuwe voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Dat is gisteravond bekendgemaakt. Hij is de opvolger van kardinaal Wim Eijk. Die had eerder dit jaar aangegeven dat hij zich na een termijn van vijf jaar niet opnieuw verkiesbaar wilde stellen als voorzitter, mede vanwege problemen met zijn gezondheid.
De benoeming van Van den Hende past in de bliksemcarrière die de geboren Groninger maakt in katholiek Nederland. Van den Hende werd in 1990 diaken gewijd door de toenmalige bisschop van Groningen, Bernhard Möller. In april 1991 volgde de priesterwijding door Jan Niënhaus. Van 1994 tot 2003 was Van den Hende pastoor in Oosterwolde, Gorredijk en Zorgvlied. Hij was ook vicaris-generaal in het noordelijke bisdom, als rechterhand van Eijk. In 2006 volgde de verrassende bisschopsbenoeming in Breda, als opvolger van Tiny Muskens. Vijf jaar later was er de transfer naar Rotterdam, waar hij in juli 2011 bisschop Ad van Luyn opvolgde.
Verder zijn Jan Liesen, bisschop van Breda, als vicevoorzitter en Gerard de Korte (net bisschop van ´s Hertogenbosch) gekozen om samen met Van den Hende de Permanente Raad - het dagelijks bestuur - van de Bisschoppenconferentie te vormen. De benoemingen gelden voor vijf jaar.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties