Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Regiowoensdag, 15 juni 2016

In woonwinkel Sneek op zoek naar droomkasteel
Sneek - Sneek heeft er een winkel bij. Eentje met een geschatte jaarlijkse omzet van 5,5 miljoen euro. De zogeheten Woonwinkel Thús symboliseert de nieuwe woonstrategie van de gemeente Súdwest-Fryslân, waarbij een proactievere houding wordt aangenomen bij de verkoop van kavels.
De gemeente Súdwest-Fryslân was volgens wethouder Maarten Offinga, die samen met wethouder Gea Akkerman wonen in de portefeuille heeft, jarenlang te afwachtend bij het verkopen van grond. Mede als gevolg daarvan stagneerde de kavelverkoop en moest de gemeente tientallen miljoenen afboeken op de grondwaarde. De gemeente verwacht de komende jaren niet meer te hoeven afboeken en kijkt daarom vooruit. Met een proactieve houding, en geholpen door de economisch betere tijden, moet de gemeente de ambitie om jaarlijks gemiddeld zeventig kavels te verkopen halen.
De woonwinkel aan de Nauwe Noorderhorne is een concreet resultaat van de nieuwe strategie. Geïnteresseerden in een kavel kunnen in de winkel langskomen om zich te laten informeren over de woningprojecten in de gemeente. De akkoorden worden niet daadwerkelijk beklonken in het pand, maar het moet wel een eerste stap zijn in de koopprocedure. Offinga: ,,Mensen kunnen hier op zoek naar een plekje voor hun droomkasteel."
Offinga werd door zijn ambtenaren bekritiseerd over de scherpe verkoopambitie, vertelde hij gisteren. ,,Daarbij vielen soms stevige woorden." Maar vooralsnog lijkt de ambitie reëel. Dit jaar staat de gemeente mede door de verkoop van kavels bij Sneker woningprojecten Houkepoort en Harinxmaland op het ongeveer dubbele van de geambieerde zeventig verkochte kavels en vorig jaar werden er tachtig kavels verkocht.
Risico´s
Dat laatste getal moet wel iets genuanceerd worden. Negen kavels werden vorig jaar daadwerkelijk in eigendom overgedragen. Voor de rest werd een overeenkomst met afnamegarantie getekend. Ook de verkoop van de kavels in Houkepoort is nog niet helemaal rond. Súdwest-Fryslân verkocht de grond bij Houkepoort aan projectontwikkelaars VolkerWessels, Friso Bouwgroep en DijkstraDraisma, die het op hun beurt moeten verkopen aan particulieren.
Daar kleeft nog een risico aan vast, want het akkoord met VolkerWessels vervalt als na drie jaar minder dan de helft van de kavels is verkocht. Offinga zei vorige maand in deze krant dat die kans hem klein leek. De overeenkomst met combinatie Friso/DijkstraDraisma loopt na twee jaar af, daarna gaan de partijen opnieuw om tafel.
Plannen
De gemeente verwacht na de zomer met meer nieuws te komen rondom woningprojecten in Sneek. Zo onderhandelt de gemeente op dit moment over het Boschplein in Sneek, waar mogelijk appartementen komen. Verder denkt BAM Groep serieus na over de bouw van twee woontorens op het IJlsterplein in Sneek, maar dit plan is nog niet concreet. Volgens de gemeente is er verder beweging in andere plaatsen, zoals Blauwhuis, Makkum en Koudum.
Voor de zomer wil de gemeente tevens een nieuwe woonvisie presenteren. Centraal daarin staan duurzaamheid en zorg. Zo wil de gemeente dat elk huis dat gebouwd wordt na 2020 energieneutraal wordt.
De woonwinkel kost de gemeente geen geld. De gemeente had het pand al in bezit. De Woonwinkel Thús is wekelijks geopend op woensdag en donderdag van een tot vijf uur en op vrijdag van negen tot een uur. De winkel is voor onbepaalde tijd geopend.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties