Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Regiovrijdag, 10 juni 2016

Open dagen op vliegbasis gaan door na crash
Leeuwarden - De Luchtmachtdagen vandaag en morgen gaan door. Het belang van het publiek en de luchtmacht weegt zwaarder dan dat van de omgeving. Dat stelde burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden gisteravond tijdens een persconferentie na het neerstorten van de straaljager bij Bitgum.
De F-5 van de Zwitserse luchtmacht kwam in de lucht in botsing met een ander vliegtuig van het team, stortte neer en kwam in een vijver terecht, vlakbij kassen en een woning van de familie Vink aan De Bodde in Bitgum.
De piloot van de straaljager wist zich met een schietstoel in veiligheid te brengen. Hij is met een gebroken enkel en snijwonden naar het ziekenhuis gebracht. Het andere toestel landde op de vliegbasis in Leeuwarden en was licht beschadigd.
De straaljager maakte deel uit van een Zwitsers stuntteam dat deel zou nemen aan de Luchtmachtdagen. De Zwitsers hebben het team teruggetrokken, maar de Luchtmachtdagen gaan ondanks de crash gewoon door. Crone: ,,Het gaat er niet om of ik als burgemeester een evenement leuk vind of niet. Het gaat erom dat het evenement voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften." Volgens Crone voldoet het evenement aan strenge veiligheidseisen. ,,Daarbij komt dat luchtmachten willen laten zien wat ze kunnen, en ook dat is belangrijk in onzekere tijden als deze waarin ook bij het publiek vragen leven."
Ook basiscommandant Denny Traas benadrukte de strenge veiligheidsvoorwaarden waaraan het evenement moet voldoen. Zo wordt er niet gevlogen richting het publiek en is er altijd een afstand van 450 meter hemelsbreed tussen de straaljagers en het publiek.
De vraag is hoe veilig dat is, na het neerstorten van de Zwitserse straaljager. Traas kon namelijk niet zeggen hoeveel afstand het toestel nog aflegde nadat de piloot zich met de schietstoel in veiligheid had gebracht.
Stuntteams vlogen gisteren overdag meerdere keren in formatie over de stad Leeuwarden. Burgemeester Crone had dat niet zelf geconstateerd, erkende hij desgevraagd, maar had het wel vernomen. Volgens Crone is dat niet toegestaan. ,,Ik laat onderzoeken of regels overtreden zijn."
Korte tijd later liet Crone zich ontvallen met de vliegbasis in gesprek te zijn over 'sancties’. Nadere vragen daarover wilde hij echter niet beantwoorden.
Ontheffing
Later op de avond meldde commandant Denny Traas zich nog telefonisch. ,,Voor deze dagen hebben grote teams ontheffing om op hoogte boven de stad te vliegen. Als de indruk bestaat dat deze teams te laag vlogen, dan kijken we daar nog eens goed naar in de vluchtgegevens. En als er regels overtreden zijn, dan kunnen teams straffen krijgen, tot uitsluiting aan toe."
Traas benadrukte dat er boven de stad ,,niet al te veel manoeuvres mogen plaatsvinden".
Veel meer hierover in het Friesch Dagblad van 10 juni

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties