Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiowoensdag, 8 juni 2016

PvdA verlangt uitleg van toezichthouders
Leeuwarden - ,,De nieuwe maximale bezoldigingsnorm voor toezichthouders moet niet worden misbruikt als 'vluggertje’ om met meer geld naar huis te kunnen." Dat zegt PvdA-Tweede Kamerlid John Kerstens over de verhoging van de vergoeding voor toezichthouders van Zorgpartners Friesland, waartoe ouderenzorggroep Noorderbreedte en de ziekenhuizen MCL en Tjongerschans behoren. Zij behoren nu tot de best betaalde toezichthouders van Nederland. De PvdA gaat Kamervragen stellen naar aanleiding van berichtgeving in deze krant.
De leden van de raad van toezicht (RvT) van Zorgpartners hebben hun bezoldiging verhoogd met 60 tot 80 procent, zonder daarover enige uitleg te geven in hun eigen jaarverslag. Formeel is dit overeenkomstig de nieuwe Wet normering topinkomens2, maar die vereist dan wel enige verantwoording, stelt het Kamerlid.
,,Als er, zoals hier blijkbaar het geval is, feitelijk niks is veranderd, is het niet kies jezelf een hogere vergoeding toe te kennen. Zeker niet in een sector als de zorg, die het zo moeilijk heeft: geld voor de zorg moet vooral naar de zorg. Het zou de toezichthouders in kwestie sieren als ze dat, en de maatschappelijke verontwaardiging die hun gedrag teweegbrengt, nog eens in hun overwegingen zouden betrekken", aldus Kerstens.
De toegenomen complexiteit en verantwoordelijkheid, ook de juridische, is de reden dat toezichthouders sinds vorig jaar volgens landelijke regels hun bezoldiging flink mogen verhogen. Van 5 procent van de jaarlijkse bezoldiging van de topbestuurder naar 10 procent. En voor de voorzitter van 7,5 tot 15 procent. Voorzitter Marcel Wintels van Zorgpartners Friesland zei in een reactie dat de verdubbeling op advies van minister Ronald Plasterk was. Verdere toelichting wilde hij niet geven.
Eind vorig jaar ontstond voor het eerst landelijk ophef over toezichthouders van de nieuwe zorginstelling Patyna in Joure die hun bezoldiging verdubbelden. Minister Plasterk antwoordde toen op Kamervragen dat geen enkele instelling verplicht is het maximum te betalen. Iedere instelling moet ,,zelf zijn eigen afweging maken". Patyna besloot na alle ophef voorlopig af te zien van de bezoldigingsverhoging van de toezichthouders.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties