Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Hoofdartikeldonderdag, 2 juni 2016

Grimmige gezichten integratie-probleem
Het 'integratie-probleem’ kent vele gezichten. Een nieuw gezicht is dat van Erdogan-aanhangers die in Nederland actief willen zijn in politieke functies en daarbij een verborgen agenda hebben. Conservatief-religieuze Turkse Nederlanders die banden hebben met de Turkse president Erdogan wilden via de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 de PvdA infiltreren. De afdelingen werden geadviseerd om 'verdachte’ kandidaten niet op de lijst te zetten. Partij-voorzitter Spekman heeft dat gezegd in een interview met NRC Handelsblad. Was dat verstandig beleid, of juist niet? Ziedaar een nieuwe bladzijde in het problemenboekje over de PvdA en haar verhouding tot Turkse Nederlanders.
Een deel van de politiek geďnteresseerde Turkse Nederlanders wordt gezien als aanhangers van de Europese Unie van Turkse Democraten (EUTD). De partij van Erdogan in Turkije, de AK-partij, zou veel invloed uitoefenen op de EUTD. Leden van de EUTD hadden in 2013 een ontmoeting met Erdogan toen die in Amsterdam was.
Turkse Nederlanders die niet als kandidaat voor de lijst werden toegelaten op advies van het partijbestuur, wisten tot het moment waarop de gang van zaken bekendmaakte, van niets. Hen waren allerlei redenen voor de weigering gegeven, maar niet de werkelijke.
De PvdA gold jarenlang als de partij waar met name Turkse Nederlanders welkom waren omdat ze zich er thuis konden voelen. Ooit leek de PvdA de Partij van de Allochtonen te worden. Maar de partij heeft naar het oordeel van veel Turkse Nederlanders een ruk naar rechts gemaakt. Turkse Nederlanders ervaren mede daardoor een toenemende druk op hen als aparte - in de praktijk: verdachte - etnische groep in de samenleving. Twee Kamerleden, Özturk en Kuzu, stapten uit onvrede uit de PvdA-fractie en begonnen een nieuwe partij: Denk.
Het is te verwachten dat de onthullingen van Spekman Turkse Nederlanders in de richting van Denk drijven. Die partij zal niet schromen de onthullingen te gebruiken om het gelijk van het uittreden uit de partij te bewijzen.
De gevreesde infiltratie van de PvdA door Erdogan-aanhangers is niet iets om lacherig over te doen. Erdogans arm reikt ver. Verschillen in cultuur, in visie op de samenleving en op democratie tussen Erdogan-aanhangers en belijders van de gevestigde (politieke) cultuur zijn groot. De PvdA zou ernstige problemen krijgen als er een invloedrijke, niet noodzakelijk grote groep leden en politici in de schaduw van Erdogan zich laten gelden.
Het is overigens de vraag of Spekman er verstandig aan heeft gedaan het PvdA-beleid zo nadrukkelijk in de publiciteit te brengen: de reacties van Turkse Nederlanders zijn voorspelbaar. Een van die reacties is dat Turkse Nederlanders zich gesterkt voelen in hun kritiek op de praktijk het Nederlandse integratiebeleid.
De gekleurde rapper Glenn de Randamie, beter bekend als Typhoon, reed in zijn witte 'dikke’ auto en werd aangehouden vanuit het vooroordeel van de politie: een gekleurde jongeman in zo’n dikke auto, dat klopt niet. De aanhouding is een voorbeeld van racistische vooroordelen, of: discriminatie. Betrokkenen voelen zich vernederd. De kans op radicalisering neemt toe.
Bestaande en nieuwe gezichten van de integratie-problematiek worden grimmiger dan menigeen zich ooit had kunnen voorstellen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties