Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiodinsdag, 31 mei 2016

Gemeenten: Fryslân wordt één woonregio
Leeuwarden - Fryslân moet één woonregio worden voor woningcorporaties, maar Terschelling en Ooststellingwerf moeten een uitzonderingspositie krijgen. Dat vinden de Friese gemeenten. Het voorstel wordt donderdag aangeboden aan minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst).
Blok wil dat Nederland per 1 juli wordt ingedeeld in woonregio’s met minimaal honderdduizend huishoudens. Woningcorporaties moeten één woonregio kiezen als kerngebied en mogen in dat gebied investeren in nieuwe huizen. In andere gebieden waar ze woningen hebben mogen ze alleen nog onderhoud plegen en bestaande huizen vervangen.
De indeling moet ertoe leiden dat de lokale binding van de woningcorporaties met de regio verbetert en moet voorkomen dat corporaties te groot worden. Maar de regeling leidde tot hoofdbrekens en ergernis, waaronder in Fryslân, mede omdat de regeling 'Haagse’ problemen oplost die in Fryslân niet spelen.
Sommige gemeenten, zoals Súdwest-Fryslân, vrezen buiten een kerngebied te vallen als Fryslân in meerdere woonregio’s wordt opgedeeld. De Friese gemeenten lossen dat probleem op door van Fryslân één grote woonregio te maken met 285.000 huishoudens. Alle grote wooncorporaties, zoals Elkien en Accolade, kunnen dan investeren in alle Friese gebieden waar ze huizen hebben.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 31 mei

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties