Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Regiodinsdag, 31 mei 2016

Bus noordelijke boeren naar melkprotest
Amsterdam - Een bus vol met melkveehouders uit het Noorden is vanochtend vanuit Heerenveen afgereisd naar Amsterdam. Daar gaan naar verwachting 150 Nederlandse boeren bij een vergadering van EU-landbouwministers opnieuw aandacht vragen voor de schrijnende financiŽle situatie in de sector. LTO wil dat Brussel ingrijpt om een nog lagere melkprijs te voorkomen.
Op dat vlak ontvingen melkveehouders gisteren overigens goed nieuws. Na maanden van verlaging van de garantiemelkprijs handhaafde FrieslandCampina de melkprijs op 25 cent per kilo in juni. De (internationale) vraag naar melk is gestabiliseerd, zegt de zuivelgigant. De productie lijkt de seizoenspiek te hebben bereikt. De biologische-melkprijs ligt op 46 cent per kilo.
Het betekent nog niet dat er een trendbreuk is in de reguliere melkmarkt. In omringende landen ligt de vergoeding per kilo nog lager. De regering in Berlijn kondigde gisteren een noodpakket van minstens honderd miljoen euro aan na aanhoudende protesten van Duitse boeren.
,,Laten we hopen dat we de bodem hebben bereikt. Nu wordt op boerenbedrijven dik onder de kostprijs geproduceerd, waardoor veehouders maandelijks gemiddeld zes- tot zevenduizend euro minder beuren. Dat houdt niemand lang vol", zegt Kees Romijn, voorzitter van de vakgroep LTO Melkveehouderij. De melkprijs zakte de afgelopen twee jaar van 42 naar 25 cent per kilo.
Volgens Romijn hebben twee ontwikkelingen vooral gezorgd voor de lage melkprijs: de lage olieprijs (waardoor olie-exporterende landen minder zuivel kopen) en de aanhoudende Europees-Russische boycot (waardoor de Europese zuivelexport naar Rusland volledig is stilgevallen). De Europese melkproductie zou het afgelopen jaar, na het afschaffen van het quotum, met slechts 1,5 procent zijn gegroeid en dus geen oorzaak zijn van de lagere melkprijs.
LTO denkt dat prijzen weer normaliseren als de Russische ťn Iraanse markt weer open gaan, Brussel opnieuw zuivelproducten uit de markt haalt en supermarkten marge inleveren ten gunste van de boeren.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 31 mei

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties