Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Hoofdartikelmaandag, 30 mei 2016

Gerommel in PvdA over lijsttrekker
Het rommelt in de PvdA. Deze keer gaat het over het lijsttrekkerschap.
Komt er een verkiezing van de vrouw of man die partij uit het slop moet halen? Het partijbestuur heeft nog geen aanmeldingen van kandidaten gehad.
Er zijn PvdA’ers die vinden dat Samsom het onder omstandigheden goed heeft gedaan. Geef hem een kans om de verloren gegane idealen te herwinnen. Anderen vinden het wel genoeg zo. Samsom heeft in hun ogen veel te veel weggegeven aan de VVD. Wat is er over van de socialistische wortels van de partij?
Bijvoorbeeld VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben een verkiezing van de politiek leider niet nodig. Rutte, Buma, Pechtold en Segers zitten ruiterlijk te paard en hun partij zal meer schade oplopen dan winst als hun onbetwiste leiderschap ter discussie zou worden gesteld.
Hoe anders is de situatie in de partij van Samsom. De steun voor de PvdA is volgens peilingen zeer sterk gedaald. De partij kan het zich niet veroorloven om zo de verkiezingen in te gaan. Wie kan de meeste stemmen trekken: Samsom, Asscher of toch Aboutaleb? De laatste heeft een bijzondere bijdrage geleverd aan de PvdA-discussie. Hij zal zich niet kandidaat stellen tegenover Samsom. Maar wel tegenover Asscher mocht die in de zomer de beslissing nemen om zich kandidaat te stellen.
De betekenis van de uitspraak van Aboutaleb zal moeten blijken. Als er een verkiezing komt van de lijsttrekker en Samsom doet mee, staat Aboutaleb buiten spel. Dan is wellicht Asscher de enige kandidaat tegen wie Samsom moet opboksen. Of dat goed valt in de partij, is zeer de vraag. Beiden moeten veel energie steken in een profiel dat de ander niet schaadt. Samsom heeft Asscher steeds gesteund en Asscher heeft Samsom succesvol achter zich gekregen bij het nemen van kabinetsbeslissingen die niet bepaald de voorkeur hadden van de fractie. Beiden vragen veel van zichzelf en van de ander om tijdens de campagne zichzelf noch de ander te beschadigen.
Een interne strijd om de macht kan overigens verfrissend werken. Als de verliezer voldoende kwaliteiten als persoon heeft, kan die een belangrijke factor worden in het sluiten van de rijen en het solidair worden met de lijsttrekker.
Een belangrijke vraag is of Aboutaleb wel zo’n goede politiek leider zal zijn. Hij is een bestuurder in hart en nieren. Die functie vraagt om andere eigenschappen dan die van een goede fractievoorzitter - of eventueel bewindspersoon. De lotgevallen van oud-minister Opstelten laten zien hoe het mis kan gaan als een bestuurder politiek handwerk moet doen.
Tamelijk onverwacht is er een nieuw strijdfront voor de PvdA: de partij Denk. Die heeft Sylvana Simons in de frontlinie neergezet. Allerlei onvermoede krachten, sympathieën, irrationele voorkeuren en emoties bij en van veel mensen kunnen mensen ertoe brengen naar Denk te gaan.
Deze partij beoogt (kinderen van) allochtone ouders aan zich te binden. Maar ze kan zomaar ook de partij worden van mensen die zich niet gezien voelen noch gehoord. En meer mensen zijn zich van deze gevoelens bewust geworden geworden, precies onder een kabinet met daarin de PvdA .

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties