Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiozaterdag, 28 mei 2016

Onbegrip: nu wťl uitzetstop Burundi
Burgum - Moeders van kinderen op cbs De Arke in Burgum snappen er helemaal niets meer van. Samen met advocaat Michiel Govers hebben ze geprobeerd via politiek, media en rechtbank te voorkomen dat Aline Ndikumana en haar in Nederland geboren kinderen Jessica (6) en Owen (4) naar Burundi zouden worden uitgezet. Het mocht niet baten, staatssecretaris Klaas Dijkhoff liet niets van zich horen. Tot Dijkhoff donderdag ineens de toezegging aan de ChristenUnie en de PvdA deed asielzoekers uit Burundi voorlopig niet meer uit te zetten vanwege de oorlogssituatie in het land. ,,Hoe is dit mogelijk", vragen Trynke Schraa en Mirjam Deelstra uit Burgum zich af. ,,Hoe kan het dat twee weken eerder twee onschuldige kinderen naar een land vol corruptie, geweld en oorlog zijn gestuurd." De Burundese vrouw had Schraa beloofd te bellen vanuit Burundi, maar dat is nog niet gebeurd. ,,Sinds de uitzetting hebben we niets van hen vernomen."
Dat de situatie in Burundi onveilig is, was al lang duidelijk. Sinds februari geldt een negatief reisadvies. Jolke Oppewal, Nederlands ambassadeur in Burundi, zei eind maart in deze krant dat de ontwikkelingshulp vanwege de onrust in het land is opgeschort. Na de presidentsverkiezingen is een politiek conflict geŽscaleerd, waardoor volgens Oppewal 250.000 mensen op de vlucht zijn geslagen en vier- tot vijfhonderd mensen het leven hadden verloren.
Uitzetting van een asielzoeker naar Burundi werd vorige week zaterdag voorkomen door Kamervragen. Voor het gezin dat ruim een jaar in het azc in Burgum zat, is dat niet gelukt. ,,We hebben er herhaaldelijk op aangedrongen", zegt Tweede Kamerlid JoŽl Voordewind (ChristenUnie). ,,Met het terugsturen van vluchtelingen naar een dergelijk oorlogsgebied brengt Nederland hun levens direct in gevaar. Waarom Dijkhoff hier niet eerder toe over is gegaan weten we niet, maar we hadden dit graag heel veel eerder gezien. De staatssecretaris had echt eerder moeten ingrijpen, dat maakt dit heel bitter."
Het ministerie van Veiligheid en Justitie ontkent overigens dat uitzettingen naar Burundi formeel zijn opgeschort. ,,De staatssecretaris heeft alleen gezegd dat hij meer informatie nodig heeft om een besluit te nemen met betrekking tot opschorting. Op dit moment staan er geen uitzettingen gepland", zegt woordvoerster Cyntha van Gorp. Ze bevestigt wel dat eerder deze week een uitzetting van een asielzoeker naar Burundi niet is doorgegaan. ,,Die is geannuleerd op basis van zeer recente info."
Schraa vindt de situatie onwerkelijk. Dat er nu een uitzetting naar Burundi is voorkomen, is indirect door de Burgumer werkgroep in gang gezet.
Van het gezin is na de uitzetting niets meer vernomen. ,,We zijn op zoek naar hen want we zijn erg ongerust over hun lot."

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Beste Trynke en Mirjam,
Ga zo door.
Ook een onderwijzer in Gilze is verontrust (Luc Bul) en er zijn kamervragen gesteld door Linda Voortman.
Ciao, Co

Co van Melle, Amsterdam - donderdag, 2 juni 2016


regio
Familieberichten
Advertenties