Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportdinsdag, 17 mei 2016

Max en het kleine jongetje in de klas
Lost for words. Het had de titel van een songfestivallied kunnen zijn. Het was echter ook het gevoel dat overheerste nadat Max Verstappen de Formule 1 Grand Prix van Spanje won. Een historische prestatie, een feel good-movie die zijn weerga niet kent. Want waar zaten we zondag met 1,1 miljoen Nederlanders - wielrennen in de Giro trok slechts 700 duizend - naar te kijken?
Naar sportgeschiedenis.
Door Gerard Bos
Tranen? Kippenvel? Nagelbijtend op de bank? Geef toe: op zn minst een beetje trots. De eerste Nederlandse F1-racewinnaar ooit. En: de jongste F1-racewinnaar ooit, wereldwijd. Dat ook nog in zijn eerste race voor een topteam als Red Bull, in een auto die hij niet kende. En: pas achttien jaar. ACHTTIEN JAAR. Wat deed u eigenlijk op die leeftijd? Inderdaad: zo bizar is het dus.
Dat 'we - n op de drie Nederlanders zag het live op tv, volgens het marktaandeel van 36 procent - hier vrolijk van worden, zit in onze aard. Calvinisten? Oftewel volgens populaire inzichten sober en ingetogen? Onzin. Chauvinisten! Dat zijn we bij sportmomenten als deze.
Denk eens terug aan vroegere tijden. We zijn een volk dat ooit groot was in de wereld. Nu klein, omdat we kolonin verloren of opgaven. Niks mis mee, beter zo. Maar in onze genen en onderbewustzijn zijn we nog dat volk dat vindt dat we meetellen in de wereld.
In ons schuilt een soort bewijsdrang. We willen voorop lopen in de wereld, in Europa.
Dat is ook waarom we vaak een van de eersten waren die de hand opstaken voor deelname aan NAVO- of VN-missies, waarom wij luider dan pakweg Oostenrijk of Denemarken roeptoeteren en aan tafel willen met grote landen bij Europese vraagstukken. Of waarom we ons vaak zo druk maken over een tijdelijke zetel in de VN-veiligheidsraad of zelfs een uitnodiging voor de G20.
En, dames en heren, dit is k waarom we het in de sport zo geweldig vinden dat we leidend zijn in schaatsen en we in Epke Zonderland, Dafne Schippers of Tom Dumoulin knuffelsporters zien die ons vertegenwoordigen in mondiale sporten. En, ja: dat is waarom we Max Verstappen een held vinden.
Zker nu we niet op een groot voetbaltoernooi aanwezig zijn. Boeiend! Wij hebben Max.
Het zijn zaken die ons het gevoel geven dat we meetellen in de wereld. 'Hoi, wij zijn Nederlanders. Wij zijn leuk. En wij zijn goed. Ha!
Wij zijn namelijk dat kleine jongetje in de klas. Die met die grote mond, om de leraar en zijn klasgenoten te tonen dat hij toch vooral aanwezig is. En die een streber is, omdat hij bevestiging zoekt.
Heel Nederland was zondag dat kleine jongetje met die grote mond. Chauvinisten ten top. En terecht.
U. Ik. Wij allen.
Max Verstappen. Wat een baas.
Reageren? Twitter: @GerardBos, Mail: sport@frieschdagblad.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties