Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiovrijdag, 13 mei 2016

Inzet van mobiele commando-unit
Drachten - De nieuwe mobiele commando-units (MCU’s) van Veiligheidsregio Fryslân en Groningen moeten zorgen voor een snellere en volledigere communicatie bij grote incidenten. Dat meldt Veiligheidsregio Fryslân. De units zijn een soort verrijdbare noodvergaderruimtes, waarin alle aanwezige hulpdiensten met elkaar kunnen overleggen over een plan van aanpak.
De nieuwe units zitten nog midden in de testfase, maar gisteren werden ze alvast gepresenteerd aan het publiek. ,,We gebruikten al commandohaakarmbakken, maar die zijn verouderd: we hebben ze zeventien jaar gebruikt. Er zijn veel nieuwe technische mogelijkheden: die zijn opgenomen in de nieuwe units", vertelt Ingrid Weert van Veiligheidsregio Fryslân.
Deze nieuwe technische snufjes zijn bijvoorbeeld een betere internetverbinding door 4G- en satellietverbinding, netcentrisch werken (wat betekent dat alle hulptroepen op hetzelfde moment dezelfde informatie hebben) en een rechtstreekse verbinding met het Landelijk Crisis Managment Systeem (zodat er bijvoorbeeld beelden vanuit politiehelikopters binnen kunnen komen). Ook zijn deze units groter dan de oude, legt projectleider Marcel Everink uit. Hij gaat over de MCU van Fryslân. De unit is een bak op een vrachtwagen. Als er geen stroom is, kan de unit zichzelf nog acht uren van stroom voorzien door een aggregaat.
De mobiele units worden ingezet bij zogenaamde GRIP-situaties: dat zijn situaties die zo ernstig zijn dat er meerdere hulpdiensten nodig zijn, zoals politie, brandweer, bevolkingszorg en geneeskundige diensten. De explosie in de flat in Drachten in december van het afgelopen jaar is een recent voorbeeld van zo’n situatie.
Regio Fryslân krijgt een rode versie en Regio Groningen een groene. Regio Rotterdam en Regio Amsterdam hebben vergelijkbare units: deze zijn alleen wat groter. Het is de bedoeling dat de testfase in juli afgelopen is en dat de units vanaf dan ingezet kunnen worden.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties