Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Regiodinsdag, 10 mei 2016

Strijder in het harnas krijgt erkenning voor zijn levenswerk
Jack Kooistra (86) krijgt in juni de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor zijn werk als WO II-chroniqueur. Een levenswerk dat tot op de dag van vandaag doorgaat. ,,Het speurwerk krijg ik nooit af."
Wie denkt dat Jack Kooistra (De Westereen, 1930) het wat rustiger aandoet op zijn hoge leeftijd heeft het mis. Zes dagen in de week werkt hij aan het opsporen en registreren van oorlogsslachtoffers. Op de redactie van het Friesch Dagblad, waar hij jarenlang als rechtbankverslaggever werkte maar inmiddels bijna vier jaar niet meer, heeft hij nog altijd een eigen werkplek. Iedere ochtend komt hij op de fiets en is vaak de eerste op kantoor. Daar heeft hij de beschikking over een goede computer met snel internet en, belangrijker, daar is hij onder de mensen. Hij maakt graag een praatje.
Hij mag dan de eerste op kantoor zijn, dan is de krasse tachtiger al een paar uren op. Iedere ochtend jogt hij namelijk ook nog altijd. Wel kortere afstanden tegenwoordig. ,,Twee jaar geleden liep ik de tien kilometer nog binnen het uur, maar dat red ik niet meer. Lucht zat hoor, maar de knoken begonnen tegen te werken. Mijn rug, mijn knieŽn, alles begon zeer te doen. Pure ouderdom. Maar ik loop nog altijd enkele kilometers per dag."
Momenteel werkt hij aan de digitalisering van zijn archief. Elf meter handgeschreven kaartjes vol slachtoffers en gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog. Namen, overige personalia, waar ze omgekomen zijn, onder welke omstandigheden, waar ze begraven liggen. Veel van die slachtoffers hebben ook een plekje gekregen in een van Kooistraís boeken. Het zijn er inmiddels heel wat: Een laatste saluut, Strijders, onderdrukkers en bevrijders, Represailles in Nederland, Laatste bericht, Recht op wraak, noem maar op. Stuk voor stuk papieren monumenten, die de herinnering levend houden aan al die mensen die omkwamen in de oorlog in Nederland, toenmalig Nederlands IndiŽ en Birma. In zijn militairediensttijd heeft hij Korea ook nog bijgehouden. ,,180.000 namen heb ik inmiddels verzameld en geregistreerd. 10.000 tot 12.000 zijn er nu gedigitaliseerd. 1000 tot 1200 staan op de site www.wo2slachtoffers.nl."
Veel meer hierover in het Friesch Dagblad van dinsdag 10 mei

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties