Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Sportmaandag, 9 mei 2016

Cambuur presteerde zelfs minder dan FC Dordrecht
Mei 2013: feestje Cambuur na 0-2 zege bij Excelsior. Mei 2016: feestje Excelsior na 0-2 zege bij Cambuur. Drie jaar tussen 'hallo eredivisie’ en 'doei eredivisie’. En dat met nog minder punten dan het zogenaamd nietige Dordrecht vorig seizoen. Ai, ai, ai.
Door Gerard Bos
Dat SC Cambuur naar de eerste divisie afglijdt, was vorige week na de 6-2 nederlaag bij PSV al een feit. Wat dat betreft niets nieuws onder de fel schijnende lentezon in Leeuwarden gisteren. Dat er zowel binnen als buiten de lijnen fouten zijn gemaakt die tot de degradatie hebben geleid, is ook al geen nieuws meer. Spelers onderkennen het, trainers - past en present eveneens. De blik moet nu op de vermaledijde eerste divisie.
Is het hooghartig wanneer spelers, trainers en ja, zelfs media, daar niet met plezier naar uitkijken? Is het ondankbaar? Is het minachtend? Welnee. Omdat beklijft dat het niet had gehoeven dit seizoen. Althans, niet als nummer laatst. Niet als ploeg die het vorig jaar nog onderaan geëindigde FC Dordrecht opvolgt als degradant.
Ja, Dordrecht. De overigens zeer sympathieke club uit Zuid-Holland, die vorig jaar zo verrassend haar opwachting maakte in de eredivisie. Na een seizoen was het zoals verwacht al voorbij. Met maar vier zeges en twintig puntjes; geen eredivisiemateriaal, zo klonk het óók in Leeuwarden (ja, geef maar toe).
Welnu, Cambuur behaalde dit seizoen drie zeges. Eén minder. En achttien punten. Twee minder. Pijnlijk.
Doet het ertoe? Ja. Want het laat zien wat voor rampseizoen Cambuur uiteindelijk had. Eerdere constateringen - niet goed ingespeeld op vertrek van bepaalde én bepalende spelers, veel blessureleed, huurlingen die niet voldeden of niet geschikt bleken en de exits van Sandor van der Heide en Henk de Jong - zijn al besproken en door directie al dan niet weerlegd. Maar feit is: Cambuur is achttiende geworden. Aller-, allerlaatste. Met, nog één keer dan, minder punten dan FC Dordrecht vorig seizoen. Dat betekent dat alle keuzes, zowel van spelers in het veld op cruciale momenten als van clubleiding erbuiten - uiteindelijk niet of niet genoeg hebben geholpen.
Tegen Excelsior was er heus de wil bij spelers om het goed af te sluiten. Een zege om het hondstrouwe publiek te belonen. Het lukte niet. Er ging te veel mis, het zat er simpelweg niet in. Zoals zo vaak niet dit seizoen.
En dat blijft zonde. Want uitgerekend tegen Excelsior werd vlak voor de winterstop de toen tweede seizoenzege behaald. Majestueus spelend won Cambuur met 1-4. En had ze meer dan een handvol punten voorsprong op De Graafschap. Toen nog leek het logischer dat Cambuur in de slotwedstrijd op 8 mei misschien wel om plaats vijftien zou vechten en juist Excelsior de nummer laatst zou zijn.
Het liep allemaal anders. De Kralingers wonnen gisteren met 0-2 doro goals van Tom van Weert en Kevin Vermeulen en stelden zo handhaving veilig tegen het al gedegradeerde Cambuur. Dat kreeg ook zo haar kansjes, maar zelfs een eretreffer was de thuisploeg niet meer gegund. Einde eredivisie, met een verlies.
Misschien is het over drie jaar wel weer Cambuur versus Excelsior. En dan met andere afloop. Het kan immers verkeren. Maar nu eerst op naar de eerste divisie. Met ook een bezoek aan de knusse Krommedijk van FC Dordrecht. Dat dan weer wel. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties