Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Hoofdartikelzaterdag, 7 mei 2016

Stilte over de digitale revolutie in de wereld
Er vinden grote ontwikkelingen plaats in de digitale wereld die vergaande invloed hebben op onze manier van leven. In Nederland wordt daarover slechts mondjesmaat bericht. Wie wil weten welke grote strijd er wordt gevoerd over de belangen van bedrijven, overheden en de rechten van burgers moet de blik richten naar de Verenigde Staten.
In dat land zijn rechtszaken over de invloed daarvan aan de orde van de dag. Zo voeren bijvoorbeeld multimediabedrijf Apple en de Amerikaanse binnenlandse geheime dienst strijd over de versleutelde gegevens van bijvoorbeeld mobiele telefoons. In het belang van terrorismebestrijding wil de FBI toegang hebben tot gegevens van verdachten. Apple weigert ontsleutelcodes vrij te geven op grond van het belang van de privacy van hun klanten. Er zit overigens niet alleen een principiële reden achter dat argument. Ook het zakelijke belang is levensgroot. Apple vreest verlies van omzet als zijn klanten zich vogelvrij gaan voelen ten opzichte van overheidsdiensten.
De belangenstrijd tussen digitale multinationals en overheid - met daartussen de burger - wisselt nogal eens van perspectief. Niet alleen de grote bedrijven werpen zich op als privacybeschermer van hun klanten, dikwijls doen ook overheden dat. Deze week was er in een Amerikaanse staat een rechtszaak waarin Facebook werd aangeklaagd door gebruikers. Het gaat hierbij om de gezichtsherkenningstechnologie van het socialemediabedrijf. Zo kan Facebook automatisch bekenden van gebruikers vinden, van wie de naam door hen dan weer kan worden gekoppeld aan gezichten op foto’s. De aanklagers vinden dat het bedrijf onrechtmatig biometrische gegevens opslaat.
Het is goed dat er in de VS jurisprudentie wordt ontwikkeld waarin rechten en plichten van overheden, bedrijven en burgers worden vastgelegd. In het Nederlandse parlement blijft het oorverdovend stil. Vorige week was er een enkele rimpeling toen de plannen van minister Ronald Plasterk deels uitlekten. Hij wil de Nederlandse veiligheidsdiensten meer bevoegdheden geven. De overheid zou voortaan mogen inbreken in computers en servers van mensen die niet direct verdacht zijn. Kritiek daarop van onder meer de organisatie Bits of Freedom werd als gewoonlijk bezworen met de geijkte formules: geen zorgen want er is controle achteraf en in veel gevallen is ook toestemming vooraf nodig.
Maar er staat veel op het spel. Deze kwestie is niet van minder belang dan de fundamentele grondrechten die in de negentiende eeuw na veel strijd werden vastgelegd, zoals de vrijheid van vergadering, het postgeheim en het recht om te denken en te zeggen wat je vindt zonder mediabreidel. De politiek moet het gevaar erkennen dat de overheid zich met haar door de burger verleende enorme machtsmiddelen kan ontpoppen als een monster. Ze moet in haar handel en wandel kunnen worden beperkt en goed kunnen worden gecontroleerd. Het is merkwaardig dat een regering die zich beroept op liberale normen en waarden dit soort noties haast achteloos afdoet als gezeur ('Je hebt immers toch niets te vrezen als je niets hebt te verbergen?’) Het verleden en heden hebben overal ter wereld - ook in ons land - laten zien dat dit de grootste drogreden is die je maar kunt bedenken.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties