Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Cultuurvrijdag, 6 mei 2016

Heerlijk toeven op zonnig Befrijdingsfestival
Twarres maakt een comeback en dat ging eerder deze week in het tv-programma De wereld draait door niet helemaal zoals gehoopt. Het was vals, vond twitterend Nederland van de minuut die Mirjam Timmer en co. van hun nieuwe liedje Fûgelfrij mochten laten horen. Op het Befrijdingsfestival in Leeuwarden was er geen vuiltje aan de lucht. Op het Noardewyn Poadium (een van de twee 'podia’, de andere heetten allemaal 'stage’) gaf het vernieuwde trio een ontspannen optreden, waarbij de nieuwe single in zijn geheel gespeeld werd.
Naast het podium stond een videoscherm, zodat iedereen alles kon zien en de beelden werden ook nog live bij Omrop Fryslân uitgezonden. ,,We zijn in beeld!", riep een gezin met kinderen en zwaaide naar zichzelf op het scherm. Twarres, dat net afsloot met Wêr bisto, vonden ze 'vet rustig’. Publieksparticipatie was bij het festival een belangrijk onderdeel. Er mocht ouderwets getwitterd worden en het gebruik van bepaalde 'hashtags’ kon er voor zorgen dat je tweet of selfie op het grote scherm bij de Main Stage op het Oldehoofsterkerkhof werd getoond.
De zon scheen, het was aangenaam warm en het publiek stroomde in de loop van de middag steeds massaler toe. Maar om één uur was het nog niet erg druk. Op de Main Stage draaiden toen de rondreizende ambassadeurs van de Vrijheid, het dj-duo Sunnery James & Ryan Marciano. James is de man van Doutzen Kroes. Op hetzelfde moment werd in de Prinsentuin het vrijheidsvuur aangestoken, wachtten kinderen op de Kikker-show in de koepel, speelde Wiebe Kaspers op de Sena Talentstage, en zong New Life - een koor bestaand uit jonge, Syrische vluchtelingen - zijn eerste set bij Noardewyn.
Dat we de Vrijheid vieren werd bij geen aankondiging vergeten. Wat was oorlog ook maar weer en hoe bijzonder is het dat wij 'architect van ons eigen leven’ mogen zijn, zoals de Iraanse vluchteling Sander Terphuis het als speciale gast op de Main Stage uitdrukte. De bijna blinde Terphuis werd in 1972 als Ahmad Queleich Khany in Iran geboren en zet zich in Nederland in voor de rechten van de mens.
De leden van New Life hoefde men over de gruwelen van oorlog niets uit te leggen. Zij stonden bij het optreden van trio Magnetic Spacemen vooraan en genoten zichtbaar, nadat zij tijdens hun eigen, tweede set onder andere de evergreen Ik hou van jou zongen. De Spacemen klonken als een Nirvana-achtige rockorkaan. Even verderop, in de koepel, kwam zangeres Tenfold met haar gitaar tien keer beter uit de verf dan toen zij kortgeleden als voorprogramma van Lucky Fonz III Podium Asteriks aandeed.
Een kapotte versterker zorgde ervoor dat het optreden van Abdomen wat vertraging opliep, maar dat mocht de pret bij het publiek niet drukken. Het was aan de westkant van de Prinsentuin heerlijk toeven in het gras en het was allemaal wel goed zo. Natuurlijk waren er her en der wel klachten. Op het rolstoelpodium (Main Stage) zaten bijvoorbeeld voornamelijk mensen zonder rolstoel en de waterpomp in de Prinsentuin was met kraampjes ingesloten, zodat slimmerds met petflessen toch consumptiemuntjes moesten kopen.
Maar de muziek verstomde alle klachten. Max Meser met zijn sixties popliedjes was een genot om te horen, en Mr Wallace pakte het publiek helemaal in met aanstekelijke ska. Het nieuwe liedje Will we ever find a way belooft veel goeds voor het nieuwe album, dat na de zomer moet verschijnen. Op de Main Stage was Piter Wilkens uitstekend bij stem. Met zijn band (onder anderen bassist Willo de Bild) hield hij het stampvolle plein goed bij de les. Wilkens sloot af met Bêst genôch, gevolgd door een hartverwarmende versie van It paad werom.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties