Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Regiowoensdag, 4 mei 2016

Koningspaar bezoekt Noordwest-Frysl‚n
Harlingen - Koning Willem-Alexander en koningin MŠxima brengen 13 juni een bezoek aan Noordwest-Frysl‚n. ,,Jongejongejongejonge. Dat wurdt my dochs in moai feestje."
Directeur Henk van der Zwaag van sociale werkvoorziening Empatec verheugt zich al maanden op het bezoek dat het koningspaar op 13 juni zal brengen aan de streek. Tomatenkwekerij It Wiid in Wier, onderdeel van Empatec, is een van de bedrijven die tijdens het bezoek wordt aangedaan. En vandaag mag hij het grote nieuws dan ein-de-lijk vertellen aan de medewerkers. Hoe ze zullen reageren? ,,Tsja, de ien sil oant dy dei gjin each mear ticht dwaan en oaren bliuwe der kalm en nuchter Żnder." Het is natuurlijk ook even de vraag w√≠e er op het moment van de visite werkt op de tomatenkwekerij.
Het werk in de kas wordt namelijk uitgevoerd door mensen die bij de gemeente hebben aangeklopt voor bijstand. De gedachte er achter is dat de werknemers worden klaargestoomd voor de reguliere arbeidsmarkt.
Werkritme
Mensen die in de bijstand terechtkomen leren tussen de tomaten hun werkritme te hervinden, krijgen training en scholing in de hoop dat ze snel weer een andere baan vinden. ,,Guon binne der twa dagen en oaren bliuwe in jier. Dat is hiel ferskillend."
<cci:TypographyTag class="character" displayname="TypographyTag(1)" name="TypographyTag1">Het koninklijk gezelschap blijft een half uur in de kas en krijgt vooral de kans om met de werknemers te praten. ,,Want dÍr giet it fansels om. Dat fine se nijsgjirrich."</cci:TypographyTag>
Ook conservator Adrie Warmenhoven van het Eise Eisinga Planetarium kan het koningspaar die dag de hand schudden. Hij zal een mooi document voor hen klaar leggen, zodat tot in lengte der dagen bewezen kan worden dat de koning ťn de koningin zijn geweest. Ze bevinden zich in goed gezelschap. Koning Willem I was er in 1818 met kroonprins Willem Frederik (de latere Willem II) en koningin Sofia.
<cci:TypographyTag class="character" displayname="TypographyTag(13)" name="TypographyTag13">Het bezoek is een mooie reclame, zo een paar weken nadat de uitbreiding van het museum wordt opgeleverd. De koning en koningin zal hij echter niet meetronen naar de nieuwbouw, maar naar het belangrijkste onderdeel van het Planetarium: het zonnestelsel. ,,Ze hebben maar een kwartier, dus dan ga je voor het hoogtepunt."</cci:TypographyTag>
<cci:TypographyTag class="character" displayname="TypographyTag(11)" name="TypographyTag11"><cci:TypographyTag class="character" displayname="TypographyTag(12)" name="TypographyTag12">He</cci:TypographyTag>t ko</cci:TypographyTag>ningspaar is de hele dag in de regio en laat zich voorlichten over de leefbaarheid en de ambities van de streek. Op het Bildt bezoeken ze Campus Middelsee in Sint Annaparochie en praten ze met betrokkenen van het leerwerkplein. In Franekeradeel bezoeken ze het voormalige woonzorgcentrum Nij BethaniŽ in Tzummarum dat gesloten zou worden, maar met hulp van vrijwilligers draaiende wordt gehouden.
Scheepswerf
In Harlingen krijgt het paar een rondleiding over de scheepswerf Thecla Bodewes Harlingen Shipyards.
Het streekbezoek wordt afgesloten met een vaartocht op statenjacht Friso naar het stadhuis van Harlingen. Daar worden ze getrakteerd op een dansvoorstelling.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties