Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Geloof & Kerkmaandag, 2 mei 2016

De zin van het feest van verstaanbaarheid
Over een kleine twee weken vieren we weer Pinksteren. Pinksteren is het feest van verstaanbaarheid. Ik noem dit altijd het 'Paasfeest van de gewone man’. Met Pasen staat Jezus op, maar met Pinksteren komen zijn volgelingen overeind. Ineens valt het goddelijke kwartje en verstaan de mensen elkaar.
U kent vast wel het gedeelte uit het boek Handelingen der apostelen dat altijd op Pinksteren wordt gelezen, waarin allerlei soorten mensen bij elkaar zijn in Jeruzalem om Pinksteren te vieren. Ze komen uit streken waarvan wij denken: waar ligt dat toch, Frygië, Pamfylië, Pontus en Asia? Stel je voor dat mensen in India lezen dat inwoners van Fryslân, Roodhuis, Heeg, Sneek en Blauwhuis, Oppenhuizen en Parrega bij elkaar waren om Pinksteren te vieren. Ongetwijfeld zullen ze daar dan denken: waar komen die lui in godsnaam vandaan?
Er is in de wereld van vandaag nog veel verstaanbaarheid nodig, opdat mensen elkaar begrijpen en niet bang voor elkaar zijn; er heerst veel angst voor het onbekende. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er in ons land wel een miljoen vluchtelingen opgevangen uit België. Vanaf januari 1945 werd bijna de gehele bevolking van Midden- en Noord-Limburg geëvacueerd en in Fryslân, Groningen en Drenthe opgevangen. Bisschop Lemmens van Roermond woonde in Leeuwarden in het Amelandhuis en het genadebeeld van Onze Lieve Vrouw in 't Zand stond in de Bonifatiuskerk. Vanaf de kansel werd meegedeeld wie jij als gezin in huis kreeg - zowel bij katholiek, protestant, of niet kerkelijk. Dat schijnt toen allemaal gekund te hebben.
In tal van protestantse kerken werden op zondag Heilige Missen opgedragen en Limburgers ontdekten dat protestanten ook mensen en christenen waren - en omgekeerd natuurlijk ook. Stelt u zich eens voor dat u ineens een aantal mensen uit Syrië in huis krijgt. Deze vraag is inmiddels geen ver-van-ons-bed-gebeuren. 'Ja maar’, hoorde ik laatst iemand zeggen, 'deze mensen komen uit een heel andere cultuur als de onze en ze zijn meestal moslim!’
Op het pinksterfeest verkondigden de apostelen zonder vrees en met vuur het evangelie en ze handelden er ook naar. Iedereen begreep hen, want ze spraken de taal van God, de taal van de Liefde. Waar angst en vrees heersen, rekenen mensen elkaar op verschillen. Maar waar men handelt vanuit liefde en vriendschap, dáár is ontzettend veel mogelijk. Paus Franciscus heeft onlangs tijdens zijn bezoek aan het eiland Lebos een aantal Syrische vluchtelingen uitgenodigd om met hem mee te gaan naar Rome. Hoe zou het daar met hen gaan? Ik begreep dat het allemaal moslims zijn. Dat gaat vast goed. Hopelijk helpt dit de leiders der volkeren te kijken met de ogen van de liefde - en ons ook. Begrijpt u mij? Zo’n feest van verstaanbaarheid is toch ergens goed voor. Het is dan ook een zeer geestig feest!
Peter van der Weide is pastoor van Sneek, Roodhuis, Blauwhuis en Heeg. Reacties: pastoor@sintmartinussneek.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties