Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Economiezaterdag, 30 april 2016

Zzp’ers doen nog snel even aangifte
Emmeloord - Op de voorlaatste dag van de Belastingaangifte 2015 hadden gisteren 8,4 miljoen mensen de inkomstenopgaaf ingevuld. Acht miljoen Nederlanders moeten over 2015 aangifte doen. Het betekent niet dat iedereen aan zijn verplichting heeft voldaan. Elk jaar geven ook mensen spontaan hun inkomsten op.
,,We rekenen dit jaar op twaalf miljoen aangiftes, net als vorig jaar. Toen werden het er uiteindelijk 11,6 miljoen", zegt voorlichter Eveline Petit van de Belastingdienst. ,,Er zal voor zondag nog wel wat binnenkomen. En op een later moment de aangiftes van de 2,5 miljoen mensen die uitstel hebben gevraagd." Wie vandaag geen aangifte heeft gedaan of vier maanden uitstel heeft gevraagd, riskeert een boete die kan oplopen tot duizenden euro’s, mede afhankelijk van de vraag of je al vaker te laat bent geweest.
,,De laatste dagen zien we vooral veel zzp’ers nog aangifte doen", laat Wouter Nijssen van online aangifteprogramma Bokkz weten. Het Leeuwarder bedrijfje van belastingadviseurs en programmeurs is per 1 maart verhuisd naar Emmeloord. Veertigduizend mensen hebben Bokkz dit jaar gebruikt.
Nijssen adviseert de laatkomers scherp te zijn op toeslagen. Een op de zeven huishoudens laat voor gemiddeld ruim dertienhonderd euro aan toeslagen liggen, zo blijkt uit onderzoek van Bokkz. ,,Het gaat meestal om zorgtoeslag. Mensen denken er geen recht op te hebben. Maar als je wat ziektekosten hebt gemaakt, mag je dat van het inkomen aftrekken. Op basis daarvan kun je misschien wel toeslag krijgen." Ook via middeling is vaak geld terug te krijgen. Van drie jaarinkomens wordt dan het gemiddelde berekend én de belasting. Als het verschil met de betaalde afdracht groot is, stort de fiscus geld terug.
Bokkz werkt nu aan een app waarmee je de belastingafdracht voor het lopende jaar kunt berekenen. Nijssen wil later ook met een algoritme aftrekposten als giften, alimentatie en afsluitprovisies automatisch uit bankafschriften gaan halen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties