Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Hoofdartikeldonderdag, 28 april 2016

Bedenkelijke onzin: enquête koningschap
Ja, hoor. Ook dit jaar is er in sommige media ophef over het koningschap. Dat is te duur, de koning moet belasting betalen net als alle Nederlanders en de kosten voor de restauratie van de Gouden Koets moeten openbaar worden gemaakt.
Deze opvattingen blijken uit de resultaten van een onderzoek onder 30.000 Nederlanders die meedoen aan het jaarlijkse onderzoek van Een Vandaag. De deelnemers vullen bijna iedere week een enquête in; ze maken bij wijze van spreken van het invullen van onderzoeken hun beroep. De NOS deed ook onderzoek. Daaraan deden liefst 553 mensen mee. De resultaten van ook dit 'onderzoek’ bepalen mee de stemming in media over het koningshuis. Wie neemt wie nu niet serieus?
Er is veel te zeggen over de waarde van onderzoeken zoals bovengenoemde. Zo is er altijd de vraag of en zo ja, in hoeverre de geënquêteerden staan voor de mening van anderen: de vraag naar representativiteit. In het antwoord daarop staan altijd getallen: zoveel mensen deden mee en dat aantal levert betrouwbare informatie op over de gehele bevolking. Een ander aspect is dat van de vraagstelling. Om het overzichtelijk te houden, worden simpele vragen gesteld:
Vindt u dat de kosten voor de restauratie van de Gouden Koets openbaar moeten worden of niet? Wat betekent het dat 73 procent van de ondervraagden daar ja op zegt? Hebben ze daarbij in hun hoofd hoe die rapportage er uit moet zien? Betrekken ze dit aspect van de kosten van het koningshuis bij andere zaken, zoals het salaris, de kosten voor representativiteit van de koning of de kosten voor het afleggen van staatsbezoeken in het grote belang van het bedrijfsleven?s
Misschien een nog belangrijker aspect is dat van de selectie van vragen. Wat te denken van de vraag over 'de jas van Máxima?’ Zij draagt een jas met versieringen die volgens Duitse media en anderen lijken op een hakenkruis. De ontwerper laat weten dat de versieringen klassiek-geometrische vormen zijn. Vindt u het wel of niet kunnen dat koningin Máxima deze jas in Duitsland heeft gedragen? Wat wil Een Vandaag toch met de uitkomsten van deze vraag?
Minstens zo belangrijk zijn de vragen die niet worden gesteld. De selectie vragen betreft noodzakelijkerwijs slechts enkele aspecten, bijvoorbeeld geld. Vragen over, zeg, de emotionele betekenis van het koningshuis in de beleving van Nederlanders blijven buiten schot. Een vraag over bijvoorbeeld de emotionele betekenis van het optreden van de koning na de ramp met vlucht MH 17 had waarschijnlijk een hoge positieve score opgeleverd. Die zou het beeld van de beleving van het koningshuis aanzienlijk hebben beïnvloed.
De jaarlijkse onderzoeken zijn vooral onzin. De betekenis die media er aan geven is een uitdrukking van een bepaalde vooringenomen of van een bedenkelijke journalistieke nieuwsgierigheid.
Intussen beleven miljoenen Nederlanders vreugde aan het koningshuis. De motieven daarachter zijn heel divers. Een ervan is de beleving van een vorm van verbondenheid aan een instituut dat op een of andere wijze (emotioneel) gezag heeft en een brandpunt is van nationale eensgezindheid. Die waarneming is heel wat betrouwbaarder dan de uitslag van de meeste enquêtes.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties