Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiowoensdag, 27 april 2016

Veel Amelanders dyslectisch
Ameland - De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is bezig met een onderzoek naar het hoge aantal scholieren met woordblindheid op Ameland. Het onderzoek wordt geleid door professor Ben Maassen, hoogleraar dyslexie. Voor september zijn de resultaten bekend.
Volgens onderzoek zou op het eiland 16 procent van de schoolgaande jeugd dyslectisch zijn. Dat is veel hoger dan het landelijke gemiddelde. Volgens wetenschappelijk onderzoek zou in Nederland 3 tot 4 procent woordblind zijn. Andere publicaties spreken van 1 tot 5 procent: de verschillen hebben te maken met de uitleg van de definitie.
De voorlopige cijfers jagen de gemeenteraad schrik aan. Tijdens de raadsvergadering werd gepleit voor een zorgarrangement met dyslexietherapie in het basis- en voortgezet onderwijs.
De kosten van een dergelijke therapie zou door de gemeente moeten worden vergoed, aldus Marieke van Schaijk van het CDA. ,,De harde kant van de gemeente is vaak zichtbaar", zegt Van Schaijk. ,,Nu kan de gemeente ook aan de zachte kant zichtbaar zijn." Ze diende samen met de PvdA en Algemeen Belang Ameland een voorstel in. Hierin krijgt het college opdracht onderzoek te doen naar de mogelijkheid om een zorgarrangement samen te stellen. Het initiatief werd unaniem door de gemeenteraadsleden ondersteund.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties