Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Regiowoensdag, 27 april 2016

Strandheem Festival pakt dit jaar groot uit
Opende - Met zo’n tweehonderd vrijwilligers zijn de voorbereidingen voor het Strandheem Festival bij Opende in volle gang. Op het programma staan bekende namen: Henk Binnendijk spreekt over leven in vrijheid.
Het evangelisatiefestival bij Opende begint op Hemelvaartsdag en duurt tot en met zondag 8 mei. Al vanaf 1977 worden er op Strandheem openluchtdiensten gehouden. In 1990 was er op Hemelvaartsdag voor het eerst een grote tentcampagne, gedragen door acht kerken uit noordoost-Frysln. Vorig jaar werd de campagne in een nieuw jasje gestoken met een nieuwe naam: Strandheem Festival. Het doel is echter onveranderd: ,,het evangelie op een laagdrempelige wijze uitdragen richting onze omgeving", aldus voorzitter Sicco Kits van de Strandheemcommissie.
Het nieuwe concept - naam, locatie, aankleding en aanpassingen aan het programma - sloeg aan. Er kwamen vorig jaar in vier dagen meer dan vierduizend bezoekers naar het festival. De hemelvaartsdienst werd bezocht door 1500 mensen, tegenover 1100 het jaar ervoor. Dat paste niet in de grote tent. ,,We hebben de zijwanden eruit gehaald, zodat toch iedereen de dienst kon meemaken."
Dubbele feestdag
Dit jaar is de tent iets groter gemaakt. En er is een extra cateringtent. Al met al zal er op Hemelvaartsdag opnieuw plek zijn voor zo’n 1500 mensen. De extra ruimte zal geen overbodige luxe zijn, want oud-EO-presentator Henk Binnendijk spreekt. De EO-coryfee, inmiddels 81 jaar, zal het hebben over het thema van het festival: Leven in vrijheid. Dit thema is mede uitgekozen vanwege de dubbele feestdag volgende week donderdag: naast Hemelvaartsdag is het Bevrijdingsdag. ,,Gebeurtenissen uit het verleden, angsten, zorgen, schuldgevoelens of gevoelens van somberheid kunnen je belemmeren in het leven", licht Kits het thema toe. ,,Voel je je daadwerkelijk vrij? Of word je belemmerd door allerlei lasten?" Tijdens de diensten zal ook klinken dat er een weg van vergeving is. ,,God zond Jezus naar deze aarde om ons te bevrijden en te verlossen van alles wat ons gebonden houdt. Een nieuw begin is mogelijk."
Andere bekende sprekers zijn Tiemen Westerduin van Compassion en Wim Hoddenbagh van mannenbeweging De 4e Musketier.
De kinderwerktent is dit jaar eveneens vergroot. ,,We hebben vorige jaar een flinke stap gezet in het kinderwerk en het wat professioneler aangepakt. De kinderactiviteiten werden heel goed bezocht. Een groep tieners werkt mee in de organisatie."
Magazine
Dit jaar is het programmaboekje in een a4-magazine gegoten, met een oplage van vierduizend. ,,We houden het qua promotie bij onze regio", vertelt Sicco Kits. ,,Ik was onlangs in een kerk vijftien kilometer van Opende en daar had nog niemand van het Strandheem Festival gehoord. Dus laten we ons eerst maar eens op onze eigen omgeving richten. We verspreiden posters, flyers en magazines in een straal van zo’n vijftig kilometer rond Strandheem."
Voor de bezoekers is de toegang gratis. Het festival heeft een begroting van zo’n 40.000 euro, waarvan een groot deel wordt gedragen door sponsors. Dit jaar zijn het er zo’n 115, zegt Kits. ,,De sponsoren zijn heel positief. Het ziet er naar uit dat we ook dit jaar genoeg inkomsten hebben. De kerken uit de omgeving dragen bij en het overige bedrag wordt bijeen gebracht door collectes en giften."
* Meer informatie: www.strandheemfestival.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties