Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Hoofdartikelmaandag, 25 april 2016

Wachten op volgend incident Erdogan
DDe relatie tussen Nederland en Turkije wordt er niet beter op. Vorige week stuurde het Turkse consulaat mails naar Turkse Nederlanders waarin ze worden opgeroepen melding te maken van Turken die beledigende opmerkingen maken over Erdogan. Die mail is slecht gevallen in politiek Nederland. En ook in een deel van de Turkse gemeenschap.
De actie van het consulaat wekte veel verontwaardiging. Het versturen van de mail heette later een 'misverstandí, want een individuele actie van een van de mensen van het consulaat. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is blij met het intrekken van de brief. Het incident past perfect in de binnen- en buitenlandse politiek van Erdogan. Hij voert een politiek die zijn positie als president sterker maakt. En dat lukt heel behoorlijk. Erdogan voert in eigen land een streng beleid dat alle kritiek op het staatshoofd in de kiem smoort. Journalisten worden opgepakt, het aantal politieke gevangenen neemt toe.
Naar schatting lopen er zoín tweeduizend zaken tegen Turken die zich kritisch over de president hebben uitgelaten. Die kritiek wordt uitgelegd als belediging van de president. Zelfs schoffeert Erdogan het Institutioneel Hof van Turkije. Dat had de vrijlating geŽist van twee kritische journalisten. Erdogan heeft het Hof laten weten dat het zich op een gevaarlijke weg bevindt.
In zijn buitenlands beleid laat Erdogan zien dat hij uit is op absolute macht. Turken in buitenlanden hebben stemrecht en Erdogan roept hen op om van dat recht gebruik te maken, in de praktijk betekent dat een oproep om op hem te stemmen. Daarbij worden middelen gebruikt die in een democratie niet thuis horen. Al een aantal jaren gebruikt Erdogan buitenlandse bezoeken om duidelijk te maken dat Turken, waar ze ook wonen, Turk blijven en zich moeten voegen naar de wensen van de president van hun 'echteí land. De president heeft in Duitsland al enkele malen Duitse Turken opgeroepen zichzelf te blijven. En dat betekent: Turks blijven. De Duitse regering is niet blij met dergelijke oproepen, zonder daaraan acties te verbinden.
Erdogan deinst er ook niet voor terug om buitenlandse journalisten hun vrijheid te ontnemen als die iets schrijven wat hem niet bevalt. Het oppakken van de Nederlandse columniste Ebru Umar is het meest recente voorbeeld. Premier Rutte belde haar en dat is vriendelijk. Hij belde ook met de Turkse premier, maar niet met Erdogan. Dat laatste is begrijpelijk binnen de kaders waarin Europa Erdogan heeft geplaatst in verband met de cruciale rol van Turkije in het ombuigen van de vluchtelingenstroom naar Europa.
De sterke arm van de Turkse staat reikt tot in landen als Nederland en Duitsland. Die invloed hangt samen met de positie van Turken in buitenlanden. Een deel van bijvoorbeeld de Nederlandse Turkse gemeenschap voelt zich in een hoek gedrukt. Nationalistisch-Turkse gevoelens doen het goed bij mensen die zich achtergesteld voelen. Dat verklaart de gevoeligheid van Turken in Nederland voor alles wat negatief is over hun land en president.
Umar is weer vrij, hoewel ze in het land moet blijven. Dit incident is straks voorbij. Het is wachten op het volgende. Intussen doet Erdogan zijn ding op weg naar nog meer macht, in binnen- en buitenland.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties