Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiodonderdag, 21 april 2016

Meines: Soestdijk als veteranencentrum
Den Haag - Paleis Soestdijk moet een centrum voor veteranen worden. Oud-generaal Ted Meines hield gisteren een hartstochtelijk pleidooi daarvoor in de Tweede Kamer. Politici reageerden met sympathie, maar hadden vragen over de kosten.
Meines, geboren in Huizum in 1921, maakte na verschillende functies in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog carriŤre bij de landmacht. Hij zwaaide af in 1976 in de rang van luitenant-generaal en geldt als de man die de zeer versnipperde veteranenwereld bij elkaar bracht. In 1988/1989 wist hij 32 organisaties - 160.000 mensen - samen te brengen in de Stichting Veteranenplatform Daar was vijf jaar overleg aan vooraf gegaan. Mede door Meines inzet als eerste voorzitter van het platform kwam de overheid uiteindelijk met een Veteranenwet.
Nu wil Meines een nationale plek voor oude en jonge veteranen om elkaar te ontmoeten. ,,Waar we ons thuis voelen en waar we thuis horen als verdedigers van volk en vaderland", aldus de oud-generaal. Hij ziet ook graag een herdenkingsplek en een museum in het voormalige woonpaleis van koningin Juliana en prins Bernhard. Vooral vanwege die laatste - ,,zijn goede vrind" - heeft Meines een ,,heel warme binding" met het gebouw. En met hem vele veteranengroeperingen, die het prachtig zouden vinden als hun erfgoed daar een veilige plek zou krijgen. De ene na de andere groep verdwijnt doordat de leden overlijden. ,,Zij hebben allemaal vaandels, vlaggen en banieren en die willen ze ergens neerleggen." Prins Bernhard gold als beschermheer van de veteranen en op zijn sterfbed zou hij Meines de opdracht hebben gegeven goed voor de veteranen te zorgen.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van 21 april

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties