Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportwoensdag, 20 april 2016

Wielerenquête: motortje oké bij toertocht, nooit in koers
Sommige Friese amateurwielrenners zouden best een fiets met motortje willen. Maar vooral om vrienden bij te houden als ze op leeftijd zijn, niet om mee te koersen.
Door Daan Rieken
Verdachte filmpjes doken al vaker op. Van fietsen van gevallen renners met doordraaiend achterwiel. Van vreemde fietswissels en verduisterde zadelpennen. En van Fabian Cancellara die in de Ronde van Vlaanderen 2010 een knopje op zijn stuur in leek te drukken en er plots van doorschoot op de Muur van Geraardsbergen. Hard bewijs voor het gebruik van motortjes in wielerwedstrijden kwam er echter nooit. Tot het januari 2016 werd en de Belgische belofte Femke Van den Driessche (19) op het WK veldrijden in Heusden-Zolder een opzienbarende primeur ten deel viel. Ze was de eerste coureur ooit die betrapt werd op het gebruik van mechanische doping in koers.
Met het nieuws over Van den Driessche keerde ook de media-aandacht voor mechanische doping terug. Er kwam uitleg over de werking van fietsmotortjes (zie infographic) en er verschenen verhalen van fietsenmakers. Zo zag de Limburgse rijwielzaak Math Salden de vraag naar fietsen met een elektromotortje na het door de mand vallen van Van den Driessche explosief stijgen. Monteur Henk van de Beek liet tegenover Dagblad de Limburger weten ervan overtuigd te zijn dat de techniek in het peloton vaker wordt gebruikt. Dat wierp de vraag op of mechanische doping ook in het Friese wielerpeloton voorkomt.
Het Friesch Dagblad besloot een enquête te houden onder KNWU-licentiehouders van de drie grote wielerverenigingen in de provincie. De Friesche Leeuw zag van deelname af, terwijl de besturen van wielervereniging Wadro Otto Ebbens en wielervereniging Kapenga Home Center besloten de vragenlijst wel door te sturen aan hun licentiehouders vanaf de nieuwelingencategorie.
Zeker is dat 10 procent van de respondenten aangeeft te denken dat mechanische doping voorkomt in het amateurwielrennen (zie het achterwiel in de infographic). Eén licentiehouder legt op eigen initiatief uit wáárom motortjes in zijn ogen ook in het amateurwielrennen worden gebruikt. ,,Gedreven door geld en roem ben je tot veel in staat", klinkt het. ,,Doping (zowel mechanisch als door middel van bloed of supplementen) is van alle tijden. Grenzen worden opgezocht en overschreden."
Geen bewijs mechanische doping
Dat geen enkele respondent bewijs heeft voor het gebruik van mechanische doping in het amateurpeloton blijkt - Meer lezen? Koop het Friesch Dagblad van vandaag of bekijk onze e-paper op www.deibled.nl
Opmerkingen naar aanleiding van dit verhaal? Mail naar: wielerenquete.frieschdagblad@gmail.com

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties