Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiomaandag, 18 april 2016

Reddingsvloot bewaakt ook veiligheid evenementen
Leeuwarden - Als er geen geld komt voor de Nationale Reddingsvloot komt ook de veiligheid van evenementen op het water in het geding. Dat stelt directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland.
De reddingsvloot is al jaren speelbal van een financiële twist tussen het ministerie van Veiligheid en Justitie en de veiligheidsregio´s. Per 2017 is er geen budget meer beschikbaar. De Reddingsbrigade wil helderheid en dreigt de stations te ontmantelen als die duidelijkheid niet snel komt.
De vloot komt in actie bij evacuaties, maar de boten worden ook gebruikt bij evenementen zoals de Sneekweek. Van Mourik: ,,Als mensen zeggen: wij vinden het niet belangrijk, dan vinden ze het vast ook niet erg dat we boten afstoten. Maar dan moeten ze zich realiseren dat die ook niet meer ingezet kunnen worden op het water bij evenementen."
In Fryslân zijn zes reddingsbrigades actief. Vijf daarvan doen mee in de Nationale Reddingsvloot. In totaal 108 Friese vrijwilligers beheren twee grote, snelle boten en twee kleinere. Voor een waterrijke provincie zijn dat er eigenlijk te weinig, vindt Van Mourik. ,,Maar onze omvang wordt beperkt door het budget."
Hij wijst op het rapport Strategische agenda versterking Veiligheidsregio´s, waarin staat dat er juist meer ingezet moet worden op capaciteit bij evacuatie. ,,De kans dat de dijken doorbreken, is niet zo groot, maar áls het gebeurt, is de impact enorm."
Volgens Van Mourik heeft ook de Friese directeur van de Veiligheidsregio onlangs bij een grote oefening in Parrega nog gezegd dat de inzet van de vloot ontzettend belangrijk is. ,,Voor de Veiligheidsregio´s is het vanzelfsprekend dat we er zijn en dat ze een beroep op ons kunnen doen."
Van Mourik hoopt dat het kabinet voor de korte termijn met geld over de brug komt, zodat er in de loop van het jaar een definitieve oplossing bedacht kan worden. ,,We willen niet elk jaar opnieuw bij al die 25 verschillende regio´s hoeven leuren."

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties