Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiozaterdag, 16 april 2016

Kritiek op testen bij brandweer
Leeuwarden - Door de strenger geworden conditietesten vallen meer brandweervrijwilligers af dan noodzakelijk is. Dat stelt de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV). De vereniging vindt dat de keuring moet worden aangepast op onder meer lichaamslengte en -gewicht.
De testen, die onderdeel zijn van het Periodiek Preventief Medisch Onderzoek (PPMO), zijn nu nog voor elke persoon gelijk. Om brandweerman of -vrouw te worden, moet de test worden gehaald. Ook na de aanstelling moet een brandweerlid de test herhaaldelijk doen. Wie (deels) zakt, wordt op non-actief gesteld. Brandweer Nederland voerde het PPMO in 2014 geleidelijk in. In Fryslân hanteren alle regio´s sinds maart 2015 officieel het PPMO.
De VBV ziet liever dat er meer onderscheid wordt gemaakt in de test. ,,Bij een grote brand in een pand laat je een potige bouwvakker voorop lopen en niet de vrouw die in de zorg werkt", aldus VBV-bestuurslid Peter de Vries. ,,Als er meteen aandacht voor het slachtoffer nodig is, doe je het andersom. Je gaat met een team van zes mensen op pad en je zorgt voor een goede verdeling qua lichaamsbouw en karakter. Daar houdt het PPMO geen rekening mee. Iemand van twee meter en honderd kilo moet hetzelfde kunnen als iemand van 1 meter 60 en 55 kilo.
Brandweer Nederland vindt dat de testen wel goed zijn. Wel zegt de organisatie dat er 'koudwatervrees´ is.
Veel meer hierover in het Friesch Dagblad van 16 april.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties