Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Hoofdartikelvrijdag, 15 april 2016

Rutte: moeilijke keuze tussen grote belangen
Het kabinet neemt enkele maanden de tijd om met een passende reactie te komen op de uitslag van het Oekra´ne-referendum. Dat is een behoorlijke tijd. De suggestie dat het kabinet de tijd neemt om zorgvuldig te kunnen zijn, is een misleidende verklaring. Er spelen heel andere belangen. Bijvoorbeeld die van het Nederlandse voorzitterschap van de EU. Het is niet leuk dat de voorzitter tegen zijn collega┤s moet zeggen: sorry, maar wij doen even niet mee. Dat betekent dat het verdrag ook voor andere landen van de baan is. Deze positie is minder pijnlijk als Nederland het voorzitterschap al niet meer heeft. En dat is in de zomer van dit jaar het geval.
Tijdens het debat in de Kamer over de uitslag van het referendum bleek de grote verdeeldheid over de te volgen koers. Buma van het CDA had vooraf al gezegd: nee is nee. Je kunt niet ja doen als de uitslag nee is. Veel oppositiepartijen hebben ongeveer dezelfde positie. Zelfs in het PvdA-kamp is aarzeling; enkele leden hebben moeite om het beleid van de regering te volgen. Ze willen het liefst met de oppositie meestemmen, maar de fractiediscipline zal wel sterker blijken te zijn.
Intussen heeft Rutte naar de Nederlanders toe ook een moeilijke positie. Hij heeft de VVD-fractie laten zeggen dat het nodig is om uit te zoeken wat de achtergronden zijn van het nee-stemmen. De een heeft om deze, en de ander om die reden nee gezegd. Hoe kun je die verscheidenheid in opvattingen recht doen?
Dit standpunt werd in de Kamer onderuit gehaald. De uitslag is toch duidelijk?
Rutte loopt met zijn houding een groot risico. De negatieve uitslag is vooral een teken dat de volksvertegenwoordiging en 'het volk┤ niet met een rechte lijn verbonden zijn. De nee-stemmen zijn ook, en misschien wel juist, een proteststem. Bijvoorbeeld tegen de Nederlandse meegaandheid in Europa, met consequenties voor het vluchtelingenbeleid, inclusief de versnelde vrije toegang van Turken in Europa en de deur naar lidmaatschap van Turkije op een kier. Rutte lijkt de ernst van het gebrek aan vertrouwen in de Nederlandse politiek niet in te zien. Zijn houding wordt ervaren als een bevestiging van de reden tot wantrouwen: we stemmen tegen en Rutte probeert de gevolgen daarvan te omzeilen.
Overigens heerst er veel onduidelijkheid over de effecten van de uitslag. De handel met Oekra´ne is een zaak van de Europese Commissie. De uitslag heeft geen effecten op het beleid van de Commissie: de handel gaat gewoon door. Maar Rutte pleitte toch juist hartstochtelijk voor het verdrag juist om de handel met Oekra´ne een impuls te geven?
De vele discussies voorafgaande aan het referendum waren een teken van grote belangen, groter dan die van de handel. De politieke positie van Oekra´ne en Europa ten opzichte van Rusland is zo┤n belang. Voorts: het verdrag kondigt samenwerking aan op het gebied van militaire capaciteit, ook in technologisch opzicht. Oekra´ne zal zijn Russisch militair materieel inwisselen voor spullen die in het Westen worden gebruikt en deels worden gemaakt.
Rutte moet kiezen tussen grote belangen, binnen- en buitenlandse. Dat is een lastige opgave met een nog onduidelijke uitkomst.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties