Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Regiowoensdag, 13 april 2016

Prinsentuin staat in 2018 in het teken van taal
Leeuwarden - De Prinsentuin en het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden staan in 2018 in het teken van taal. Het gehele jaar worden hier activiteiten gehouden in het kader van het provinciale project Lân fan Taal. Gisteren werden de plannen gepresenteerd.
Op het Oldehoofsterkerkhof komt een nieuwe expositieruimte, waar bezoekers een korte introductie krijgen in de Friese taal en andere talen. ,,Een taalbeleving", aldus programmaleider Siart Smit. De invulling van die expositieruimte moet later worden ingevuld.
In de Prinsentuin worden het hele jaar activiteiten gehouden, onder meer festivals. Er komt een talenpaviljoen waar bezoekers het hele jaar interactief met taal bezig kunnen, ,,community-based" volgens Smit. ,,Je zou kunnen denken aan een klein tempeltje waar lieve woorden in staan van overal op de wereld. De bezoekers kunnen daar zelf hun woorden aan toevoegen. Daar tegenover zouden dan scheldwoorden in allerlei talen kunnen komen."
Elders in de Prinsentuin komt een podium waar optredens kunnen worden gegeven. In de tuin staan gedurende het jaar steeds andere (minderheids)talen centraal. Ook de omgeving is daarop afgestemd: in een nieuw restaurant worden dan ook gerechten geserveerd uit de regio waar die specifieke taal wordt gesproken. Ook in de gebouwen van Tresoar, de Afűk, het Historisch Centrum Leeuwarden en de Fryske Akademy zijn activiteiten.
Andere onderdelen van Lân fan Taal zijn onder meer een educatieve Taalkaravaan die langs evenementen trekt in de provincie en een podiumproject voor jongeren van vijftien tot dertig jaar. Ieder avond is er een lichtprojectie op de Oldehove met het thema taal.
Het is de bedoeling dat het nieuwe taal-expositiegebouw ook na 2018 open blijft, zegt Smit. Waarschijnlijk zijn genoemde instellingen daarbij betrokken. Gedeputeerde Sietske Poepjes zegt dat het project jarenlang vruchten moet afwerpen voor de provincie. ,,Als je het over meertaligheid hebt, moet je in dit stukje van de wereld zijn. Die internationale reputatie willen we krijgen."
De verschillende onderdelen van Lân fan Taal kosten in totaal zo’n 5,1 miljoen euro. Dit bedrag wordt volledig betaald door de provincie Fryslân.
Aanvankelijk was het project onderdeel van Culturele Hoofdstad 2018. Bij de coalitieonderhandelingen is afgesproken dat de provincie het gaat uitvoeren en financieren. Daardoor vormt de 5,1 miljoen een extra bijdrage van de provincie aan de activiteiten in het Culturele Hoofdstad-jaar, bovenop de ruim twintig miljoen euro die aan de organisatie is toegezegd.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties