Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Regiowoensdag, 13 april 2016

Geen correctie referendum
Noordwolde - De verkeerd doorgegeven uitslag van het stembureau in obs De Velden in Noordwolde heeft geen aanleiding gevormd tot een hertelling of herstemming.
Gelet op ,,de grotere verschillen" tussen de voor- en tegenstemmers bij het raadgevend referendum over de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraďne was daar geen aanleiding toe, oordeelde de Kiesraad gisteren bij het rechtsgeldig verklaren van het referendum.
In Noordwolde werden de 252 uitgebrachte geldig geachte stemmen abusievelijk vermeld als stemmen vóór de wet. Dit had 83 voor en 169 tegen moeten zijn. Het was een van de twee ,,kennelijke verschrijvingen" op de 8379 stembureaus in Nederland. Op een bureau in Velsen waren de 455 voor- en 371 tegenstemmers per abuis verwisseld.
Aanleiding voor een correctie was het niet voor de Kiesraad. Wel de opmerking dat tellen en invullen van het proces-verbaal blijvende aandacht verdienen.
De Kiesraad vindt verder dat er bij een volgend referendum meer aandacht moet worden geschonken aan het meesturen van informatie. Enkele gemeenten stuurden informatie over het verdrag mee. Volgens voorzitter Henk Kummeling van de Kiesraad kan dat ,,mits daarbij de beginselen van objectiviteit en neutraliteit in acht worden genomen". De ophef die in sommige gemeenten hierover ontstond ,,laat zien dat dit niet in alle gevallen is gelukt."

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties