Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Economiewoensdag, 13 april 2016

Vijf voor twaalf voor visserij op het IJsselmeer
Den Haag - Het gaat zo slecht met de visstand in het IJsselmeer dat ook de komen jaren visbeperkingen van kracht moeten blijven. Dat meldt staatssecretaris Martijn van Dam in een brief die hij deze week naar de Tweede Kamer stuurde.
Volgens de staatssecretaris is het voor de visserij op het IJsselmeer vijf voor twaalf.
In 2014 spraken toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma en de vissers af de visserij fors in te perken. Zo moest het aantal staande netten met 85 procent omlaag. Ook werd de zogenoemde zegenvisserij, waarmee vooral op schubvis wordt gevist, beperkt tot zeven dagen per vergunning.
Ondanks deze maatregelen heeft de visstand zich niet hersteld. Volgens onderzoeksinstituut Imares van de Universiteit Wageningen lijkt die eerder verslechterd. Zo lijkt het brasembestand zelfs te zijn ingestort.
Ook worden er van vissoorten als snoekbaars en baars, tegen de doelstelling in, juist meer gevangen. Imares noemt het beeld teleurstellend en zorgelijk.
Overigens is de visserij volgens het instituut niet de enige oorzaak van de achteruitgang. Er is ook minder voedsel voor sommige soorten door verandering in de waterkwaliteit en opkomst van uitheemse soorten.
Aanvullende maatregelen
Met een voortzetting van de visbeperkende maatregelen is volgens Imares hoogstens verdere achteruitgang te voorkomen. Voor een herstel van de visstand zijn aanvullende maatregelen nodig waaronder nog eens 20 procent minder vangst.
Toch wil Van Dam die stap niet nemen. Strengere visbeperkingen zou het streven van een aantal vissers die zelf plannen ontwikkelen voor een duurzame visserij in het IJsselmeer, kunnen dwarsbomen.
Wel stelt de staatssecretaris dat dit de laatste kans is voor de vissers en dat andere strengere maatregelen niet uit kunnen blijven.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties