Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Sportmaandag, 11 april 2016

Nog mooier dan het sprookje van Leicester
Van de perstafel
Door Gerard Bos
Zeg sprookjes en je zegt: gebroeders Grimm.
Fout.
Ze waren weliswaar sprookjesvertellers, maar in werkelijkheid kregen ze teksten doorgestuurd van Duitse landgenoten. Nee, dan Hans Christian Andersen. Die bedacht ze zelf. Prinses op de erwt, De kleine zeemeermin en niet te vergeten: Het lelijke eendje. Allemaal ontsproten uit zijn creatieve brein. Andersen (1805-1875) kwam uit Denemarken. Toepasselijk, want het nieuwste voetbalsprookje ook.
Doel ik niet toevallig op Leicester City en dus op Engeland? Ja, dat is een voetbalsprookje. Maar de overtreffende trap daarvan is een heel ander sprookje, iets dat nog onwaarschijnlijker is dan wat Leicester City presteert. Maar wat er wel weer mee te maken heeft. Dat nog grotere sprookje is dus Deens.
Ga eens na: wie staat er in het doel bij Leicester? Terwijl u daar over nadenkt, vertel ik u eerst nog even dat Leicester City in de Premier League hard op weg is naar de titel door alle 'grote’ clubs van naam mijlenver achter zich te laten. De opkomst van de Engelse ster Jamie Vardy is de voornaamste verhaallijn in dit sprookje. Maar die keeper van Leicester, hoe zit het daarmee?
De naam had u misschien al gehoord, geraden of was u al te binnen geschoten: Kasper Schmeichel. Zoon van oud-goalie Peter Schmeichel. En dus als keeper een van Vardy’s teamgenoten die bijdraagt aan het sprookje van de kleine Engelse club die kampioen wordt in misschien wel de grootste competitie van Europa.
Mooier kan het niet. Of toch wel?
Denk aan zijn vader. Was die ook niet al eens onderdeel van een sprookje? Inderdaad, Schmeichel senior won met de Denen de Europese titelstrijd van 1992. Dat was ook een sprookje. Want volgens de overlevering werden de Denen van de camping geplukt - naar het schijnt lag dat iets genuanceerder - om in allerijl het door oorlog verscheurde Joegoslavië te vervangen op het EK. De Denen versloegen Oranje vervolgens in de halve eindstrijd en wonnen in de finale van de Duitsers.
En zie daar, die overtreffende trap: een keeper in de persoon van Kasper die een sprookje beleeft bij Leicester, terwijl vader Peter dus met het nationale team al eens een voetbalsprookje beleefde. Eén familie, twee van zulke uitzonderlijke voetbalverhalen. Dát is pas een sprookje.
En dan ook nog uit Denemarken, land dus van Hans Christian Andersen. Die had het waarschijnlijk zelf niet mooier kunnen bedenken.
U ziet het: in tijden waarin het met betrekking tot sport steeds vaker over doping, matchfixing of corruptie gaat, zijn er ook nog 'gewoon’ deze feel-good verhalen waar we ons als liefhebbers aan kunnen laven.
Laten we die verhalen vooral niet vergeten. Sport is geen bedrog, sport is leuk. En sprookjes bestaan echt.
Reageren? Twitter: @GerardBos of mail ons op sport@frieschdagblad.nl!

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties