Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Economiedonderdag, 7 april 2016

Veel interesse voor biologisch boeren
Leeuwarden - Steeds meer melkveehouders tonen interesse in een biologische bedrijfsvoering. Dat zeg Kees Water uit Venhuizen, die met zijn bedrijf Ekopart boeren in Noord- en Midden-Nederland adviseert tijdens de overstap.
Tot eind vorig jaar was het aantal boeren dat zijn advies vroeg stabiel, maar sinds januari neemt dit aantal fors toe. In het midden en zuiden van Nederland ervaart Edith Finke dezelfde toenemende interesse bij boeren. Zij werkt als landbouwadviseur voor DLV Advies.
Op dit moment zijn er zo´n 1500 biologische boeren in Nederland, terwijl er ongeveer tweeduizend nodig zijn om tegemoet te komen aan de vraag naar biologische producten. Branche-organisatie Bionext meldde in maart dat er een tekort dreigt aan betaalbare biologische grondstoffen. De consumptie van biologische producten steeg de afgelopen vijf jaar met bijna 50 procent, terwijl uit onderzoeken van het CBS blijkt dat het aantal biologische boeren de afgelopen jaren amper is toegenomen. Het gat wordt momenteel opgevuld met geïmporteerde producten.
Water kreeg de afgelopen jaren steeds zo’n veertig keer per jaar een verzoek van een boer om samen te bekijken of een bedrijf biologisch zou kunnen worden. Die veertig bezoekjes heeft hij nu in de eerste vier maanden van het jaar al afgelegd of in de planning, waarvan ongeveer een derde in Fryslân. Als die lijn zich doorzet, komt hij dus uit op drie keer zo veel aanvragen als de afgelopen jaren.
Water noemt de economische omstandigheden als belangrijke oorzaak. ,,De gangbare melkprijs is op het moment heel laag, terwijl de biologische melkprijs een stuk hoger ligt.” Zo betaalt FrieslandCampina op het moment 27,50 cent per kilo gangbare melk tegenover 48,50 cent voor een kilo biologische melk. Edith Finke denkt dat dit prijsverschil de belangrijkste reden is waarom de belangstelling voor biologisch boeren zo toeneemt. Water onderscheidt nog een tweede oorzaak. ,,De strenge fosfaatrechten zorgen ervoor dat een intensieve bedrijfsvoering minder aantrekkelijk wordt. Biologisch boeren wordt daardoor aantrekkelijker.”Finke herkent deze oorzaak niet echt: ,,Eerder hadden we een andere beperking voor de intensieve bedrijven, het melkquotum, maar daardoor nam het aantal biologische boeren ook niet toe.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties