Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Economiewoensdag, 6 april 2016

Een shovel die je ook in een manege kunt gebruiken
Bakkeveen - Eerst was er de elektrische zitmaaier, gevolgd door een terreinwagen op stroom. De elektrische shovel of grondverzetmachine is de derde groene tak aan de boom van Frisian Motors in Bakkeveen. ,,Onze zitmaaier is uit te rusten met verschillende hulpstukken. Maar klanten vroegen of er niet iets was van een groter kaliber", vertelt directeur Theo de Jong van Frisian Motors.
De mini-shovel met een vermogen van 24 pk, volgens De Jong te vergelijken met een instapmodel, moet in die behoefte voorzien.
De voordelen zijn volgens hem evident. Geen uitlaatgassen, weinig geluid en geen gedoe met oliepeil controleren of bougies vervangen. Het maakt de grondverzetmachine volgens hem uitermate geschikt voor maneges, kassenbouw, tuinderijen en hoveniers.
Het grootste nadeel: de accu´s gaan, afhankelijk van het type werk, tweeënhalf tot maximaal zes uur mee. ,,Een stratenmaker die de hele dag met de shovel aan de slag wil, maak ik niet blij. Ze kunnen er twee kopen, maar dan wordt het wel prijzig."
De oplaadtijd van acht uur is ook geen pre, geeft De Jong toe. ,,Vanwege de prijs kozen we voor een loodaccu in plaats van een veel sneller op te laden lithium-ion. Door de loodaccu is de shovel met z´n kleine 20.000 euro slechts 10 procent duurder dan een vergelijkbare machine op brandstof. Maar we werken al aan uitvoeringen met lithium accu´s."
Meer vandaag in het Friesch Dagblad

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties