Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Economiedinsdag, 5 april 2016

Einde quota is niet enige oorzaak prijsval
Leeuwarden - Melkveehouders in Nederland zijn in het afgelopen jaar geconfronteerd met een forse prijsverlaging van de melk. Veel boeren wijten dat aan het einde van de quotering per 1 april vorig jaar en de daarmee samenhangende toegenomen productie in de Europese Unie. Maar de productiestijging in Europa is maar een deel van de verklaring van de fikse terugval in de prijs.
Uit cijfers die zijn uitgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt dat er in de Europese Unie enkele procenten meer melk is geproduceerd. Zo is er in januari van dit jaar door de 28 landen van de Unie 12,6 miljard kilo melk geproduceerd (plus 4,9 procent vergeleken met die maand in 2015). Binnen de unie zijn Duitsland, Frankrijk en Nederland de drie landen met de meeste productie (respectievelijk 2,7 miljard, 2,2 miljard en 1,2 miljard kilo in januari). Bij de eerste twee landen gaat het om een stijging van enkele procenten. In Nederland ging het om een toename van 15,5 procent, in februari was er sprake van 21,7 procent. De markt kan deze stijging momenteel niet aan.
Vooral door de boycot van Rusland voor Europese landbouwproducten en tegenvallende vraag in AziŽ lopen vraag en aanbod uit evenwicht. Enkele procenten verschil in negatieve of positieve zin, heeft traditioneel een grote invloed op de prijs.
Veel meer hierover in de dinsdagkrant van 5 april

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties