Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Hoofdartikelmaandag, 4 april 2016

Spelletjes schadelijk voor democratie
Waar gaat het referendum over Oekraïne precies over? Iedereen kan een antwoord bedenken en bijna ieder antwoord is geldig. De initiatiefnemers van het referendum, verenigd in Burgercomité EU, geven het opmerkelijkste antwoord: het referendum gaat niet over Oekraïne. Het referendum is de eerste stap naar een groter doel: Nederland moet uit de EU.
De eerste stap is onder meer een test: op welke manier kan de bijna vanzelfsprekende macht van Europa, over de hoofden van de burgers heen, worden afgebroken? De initiatiefnemers kunnen trots zijn op de betekenis van de eerste stap: de gevestigde politiek heeft moeten toezien hoe het initiatief meer in beweging heeft gezet dan iemand kon vermoeden. Het is mogelijk gebleken om in een paar maanden tijd voldoende handtekeningen te krijgen om het referendum doorgang te laten vinden. Mede dankzij gewiekste optredens in media en dankzij snelle en vluchtige communicatie op sociale media is het gelukt mensen een handtekening te laten zetten. De reden om mee te doen kan niet gelegen hebben in de inhoud van het associatie-akkoord. Dat is voor leken feitelijk onleesbaar, laat staan dat de betekenis van voor of tegen het verdrag de reden kon zijn voor wel of niet tekenen.
Dat het referendum er komt is vooral een uiting van onvrede bij veel burgers. Steeds meer mensen zien in Europa een macht die de eigenheid van Nederland bedreigt. Wat en hoe precies is niet zo duidelijk. Zorgen en angst voor het vluchtelingenbeleid spelen een rol. Net als de veronderstelde vanzelfsprekendheid waarmee Nederland zeggenschap uit handen geeft en in de handen van Brussel legt.
Het burger-initiatief heeft er ook voor gezorgd dat er in geen jaren zo veel aandacht is geweest voor het buitenlands beleid van Nederland. Wekenlang verschijnen achtergrondartikelen en analyses over de betekenis van het verdrag, over Nederlandse belangen, over de verhouding met Poetin die op het spel zou staan, over de door het verdrag wel of niet ingezette koers richting deelname van Oekraïne aan Europa of over economische belangen van Nederlandse bedrijven bij inwerking treden van het verdrag.
Het initiatief leidt tot verwarring en onzekerheid in politieke kringen. De uitslag van het referendum moet een vervolg krijgen: wat doet de regering als er een geldig en overtuigend 'nee’ komt? Het referendum wordt door met name D66 gezien als een prachtig middel voor meer betrokkenheid van burgers bij het besturen van ons land. De Kamer heeft al voor het verdrag gestemd; wat te doen als 'het volk’ anders wil?
D66-voorman Pechtold is vreselijk boos op de initiatiefnemers wegens hun verborgen agenda met het referendum: Nederland uit Europa. Er is sprake van misbruik van het prachtige democratisch instrument en een belediging van het Oekraïense volk. Maar ook van de 450.000 Nederlanders die een handtekening hebben gezet.
De gang van zaken laat zien hoe de democratie schade kan worden aangedaan als deelnemers aan de democratie vals spelen. Daarbij moet worden bedacht dat het spelletje spelen niet is voorbehouden aan de initiatiefnemers: spelletjes zijn een onderdeel van ook de Haagse politiek.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties