Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Sportvrijdag, 1 april 2016

Dank aan 'The Big Fella’
Tijdens mijn grote NHL-reis maak ik een aantal uitstapjes naar basketbal. Ik had besloten een tweede wedstrijd van de Detroit Red Wings te laten schieten (ik moest er 900 kilometer voor rijden) en daarvoor in de plaats een basketbalwedstrijd van de Milwaukee Bucks te bezoeken. Dat was vanuit mijn standplaats Chicago dichterbij. En het was weer een club en stadion méér om op je lijstje te hebben. Maar voor de rest, ach: Milwaukee Bucks tegen New Orleans Pelicans, een tussendoortje.
Door Ruud Doevendans
Ik liep de trappen op naar mijn hoge zitplaats, en opeens werd mijn aandacht getrokken door een grote foto met een verhaal erbij. Die foto was van een man wiens geboortenaam u wellicht niets zal zeggen: Ferdinand Lewis (Lew) Alcindor. Op zijn 24e nam hij een andere naam aan, die aansloot bij zijn islamitische geloof. En dan gaat ook bij u een belletje rinkelen: Kareem Abdul-Jabbar. Mijn favoriete basketballer. Die zijn NBA-loopbaan inderdaad startte bij de Milwaukee Bucks.
Lew Alcindor, of Kareem Abdul-Jabbar, zijn prestaties zijn te veelomvattend om ze allemaal te noemen. Op de high school leidde hij zijn team naar 71 achtereenvolgende overwinningen, zijn college UCLA maakte hij driemaal achtereen kampioen. Hij bezorgde de piepjonge franchise Milwaukee Bucks de NBA-titel en won het kampioenschap daarna met de Los Angeles Lakers nog eens vijfmaal. Hij was zes keer de beste speler in de NBA, is all time topscorer, haalde negentien keer de All Star Game. Ik kan nog tijden doorgaan. Er is niet voldoende papier om de grootsheid van de basketballer Kareem Abdul-Jabbar afdoende te beschrijven.
Ook als mens is hij een geweldige persoonlijkheid. Er bestaat een filmpje op YouTube van het afscheid in 1991 van voormalig teamgenoot Earvin 'Magic’ Johnson. Magic had wat te veel met vreemde vrouwen verkeerd, hiv opgelopen en rond 1990 gingen dan alle alarmbellen rinkelen. Hij moest stoppen. Abdul-Jabbar (door Johnson al snel The Big Fella genoemd, want 2,18 meter lang) hield op die ceremonie een toespraak die zonder concurrentie mijn favoriete sportspeech ooit is geworden: zo beschaafd, zo vol waardering naar Magic (die hij op zijn beurt overigens structureel Earvin bleef noemen). De blik in zijn ogen combineerde de oprechte warmte van een betrokken vriend met de ingetogen ernst van een bezorgde vader. En de mooiste zin die hij uitsprak: ,,The most important thing is that Earvin made me realize, that I was having a good time." De superster Abdul-Jabbar die zich soms liet meeslepen door de sleur van zijn sportbestaan en van het jonkie Magic Johnson leerde dat doorlopend met je sport bezig zijn toch wel heel erg mooi is.
Als je hier zoals ik dag in dag uit rondrijdt en de ene na de andere wedstrijd bezoekt, dan wil je dat wel eens 'normaal’ gaan vinden. Dat is het niet. Ik keek dat filmpje nog eens terug en Kareem Abdul-Jabbar bracht mij met zijn speech uit 1991 terug in de realiteit: I am having a good time.
Thank you, Big Fella!
Ruud Doevendans reist 38 dagen door Amerika en Canada de NHL achterna. Niet omdat het moet, maar omdat het ontzettend leuk is. En hopelijk levert het in Nederland positieve spin-off op voor deze enerverende tak van sport</cci:verwijzing>

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties